Ekonomija Izdvojeno Udarno Vijesti

Proizvodnja električne energije je najveći problem

Ekspert za elektroenergetske sisteme s Univerziteta u Tuzli, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirza Kušljugić, ocijenio je danas u izjavi Feni da je u ovom trenutku najveći problem proizvodnja električne energije.

Kušljugić kaže da led koji se hvata po dalekovodima uobičajeno može da izazove probleme tako da do prekida napajanja u pojedinim područjima može doći zbog kvarova na prenosnoj mreži.

“Očigledno je da popravke kvarova na nezgodnim mjestima nisu jednostavne, ali mislim da to nije najveći problem u ovom trenutku. Najveći problem je proizvodnja električne energije”, rekao je on.

Hidrologija u čitavom regionu je slaba te je situacija i u susjednim zemljama slična. Budući da se led hvata na rijekama, proizvodnja iz hidroakumulacija je neuobičajeno mala i sva proizvodnja je pala na termoelektrane koje opet imaju problem s količinama i dopremom uglja.

Prema informacijama koje imam, u Termoelektrani “Tuzla”, koja je u suštini okosnica proizvodnje električne energije elektroenergetskog sistema Elektroprivrede BiH, situacija je još  pod kontrolom, odnosno još operativno osoblje Termoelektrane uspijeva da održi nivo proizvodne električne energije, kaže Kušljugić.

Smatra da će ipak operativno osoblje u rudnicima, prije svega u “Kreki”  i “Banovićima”, kao i u TE “Tuzla”, uspjeti da održi nivo proizvodnje koji sistem zahtijeva, pri čemu bi sasvim sigurno pomoglo ukoliko ne bi došlo do povećanja potrošnje električne energije. Jedan od razloga za to može biti nestašica drugih energenata, pri čemu je najveća opasnost od poremećaja u snabdijevanju gasom.

 

Fena/Informer.ba