Izdvojeno Svijet Vijesti

Prokletstvo rata: Stotine hiljada Sirijaca zimu provode u šatorima

Stotine hiljada sirijskih izbjeglica, koje su utočište našle u susjednim zemljama, zimu će provesti u šatorima ili montažnim objektima, koji su trebali biti privremeno rješenje do okončanja sukoba u njihovoj zemlji.

Sukobi između režimske uprave sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, koji su počeli u martu 2011. godine se nastavljaju, a pored 40 hiljada poginulih, oko 300 hiljada Sirijaca prinudno su napustili svoje domove.

U izbjeglička naselja, njih ukupno 14 u Turskoj smješteno je 145 hiljada Sirijaca, dok njih oko 75 hiljada boravi izvan kolektivnih smještajnih kapaciteta, kod rodbine, prijatelja ili potpunih neznanaca, koji su im otvorili vrata svojih domova.

Sirijci, uglavnom žene i djeca, zimu će provesti u teškim uslovima, ali daleko od oružanih sukoba. Zahvalni susjednoj Turskoj na pomoći koju im je pružila, Sirijci ipak sa sjetom posmatraju pogranično područje, pojašnjavajući kako ništa ne može da zamijeni dom, od kojeg ih je udaljilo “prokletstvo rata”.

U potrazi za sigurnijim mjestom za boravak veliki broj sirijskih izbjeglica prebjeglo je u grad Hatay u susjednoj Turskoj, gdje su ovih dana u šatorskim naseljima okončane sve pripreme za zimu.

Prema podacima do kojih je došao reporter agencije Anadolija, u šatorskom naselju u mjestu Yayladagi u gradu Hatayu gdje se nalazi oko šest hiljada izbjeglica, nekoliko turskih humanitarnih organizacija među kojima se nalazi u Turski crveni polumjesec, završile su sve potrebne radove i pripreme kako bi sirijske izbjeglice spremno dočekale zimu.

U okviru provedenih priprema u šatorskim naseljima montirane su preventivni slojevi ceradnih materijala u cilju zaštite od kiše.

Stanovnicima šatorskih naselja podijeljeno je oko 12 hiljada pokrivača i 150 električnih grijalica.

Sirijcima koji se nalaze u šatorskim naseljima u Hatayu podijeljene su jakne, čizme, kišobrani i tepisi, dok su u prostorije za zajednički boravak instalirani sistemi za neprekidno grijanje.

AA/Informer.ba