Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Proko Dragosavljević: Milorad Dodik je dao Igokei pola miliona KM

Bivši ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Proko Dragosavljević i na današnjem javnom saslušanju pred Odborom za reviziju Narodne skupštine RS-a zbog negativnog revizorskog izvještaja za to ministartsvo tokom 2010.godine, ponovio je tvrdnje da su budžetska sredstva mimo plana potrošena nakon odluka Vlade RS-a, koju je prošle godine vodio Milorad Dodik.
Dragosavljević je kazao da je Vlada posebnim odlukama odobravala sredstva, a da je onda sve to “samo tehnički” išlo putem Ministarstva porodice, omladine i sporta i finansija.Po toj tvrdnji, Vlada RS-a na čijem čelu je bio Milorad Dodik, dala je Košarkaškom klubu „Igokea“ iz Laktaša” pola miliona KM, bez ikakvih unaprijed definiranih kriterija i plana, čime su prekršili zakone i stavili se iznad zakonskih odredbi koje se tiču budžetskih smjernica.

Dragosavljević u svojim izjavama, kao i njegova saradnica Sanja Todorović, nisu ni danas uspjeli da daju adekvatan odgovor zašto je u tom resoru Vlade RS-a u prošloj godini „probijen“ budžet za 2,6 miliona, novac dijelili van plana, uz bezbroj realokacija.

Potrošeno je naime 10,5 miliona maraka, iako je to ministarstvo imalo na raspolaganju osam.

Sve je odobrila Vlada, pravdao se Dragosavljević, koji nije ni osporavao nalaz Glavne službe za reviziju javnog sektora u RS-u, zbog čega je i član Odbora za reviziju Dragan Čavić rekao da bi umjesto Dragosavljevića trebalo da se sasluša sadašnji predsjednik, a bivši premijer Milorad Dodik i aktuelni predsjednik Vlade, a bivši ministar finansija Aleksandar Džombić.

Glavni revizor RS-a Boško Čeko ponovio je i danas da je revizija konstatirala probijanje budžeta za čak 34 posto, a prebacivao se novac kroz rekordnih 46 realokacija unutar ministarstva i 12 u okviru drugih budžetskih korisnika.

Dio budžeta, koji se odnosio na pomoć sportskim neprofitabilnim organizacijama, probijen je za čak 151 posto.

“Najveći dio sredstava dodijeljen je Košarkaškom klubu ‘Igokea’ iz Laktaša i to za redovne aktivnosti 500.000 maraka. Sportskom ribolovnom savezu RS-a za održavanje Svjetskog prvenstva u flaj fišingu 150.000, Odbojkaškom klubu ‘Volej’ za organizaciju Balkanskog prvenstva u odbojci za žene – juniorke 100.000 maraka”, precizirali su revizori.

Ukazali su i na Dragosavljevićevo dijeljenje sredstava bez tendera za razne projekte, a da u 50 posto slučajava korisnici pomoći Ministarstvu nisu dostavili izvještaje o realizaciji utrošenih para.

Odbor Narodne skupštine RS-a za reviziju najavio je da će tražiti da se provedu sve preporuke revizora u svim slučajevima kada su u pitanju negativna mišljenja, a konačn zaključak u vezi s današnjim saslušanjem bit će naknadno utvrđen.

Fena/Informer.ba