BiH Udarno Vijesti

Prolongirano otvaranje azila za životinje u Prači

Otvaranje azila za životinje u Prači prolongirano je zbog vremenskih neprilika u februaru, a prema najavama investitora radova njegovo otvaranje očekuje se krajem marta, potvrdila je u izjavi za Fenu pomoćnica za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo Ljubica Livaja- Mitrović.

Kako je precizirano Sporazumom o sufinansiranju unajmljivanja objekta potpisanom između Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina, u azilu za životinje bi trebalo biti smješteno 500 pasa- lutalica.

Objekt je u mjestu Brdarići na zemljištu površine 70.000 metara kvadratnih u vlasništvu firme “Murai komerc” koja je ujedno i jedini investitor gradnje objekta, a kako je ranije izjavio vlasnik firme Muriz Alić gradnju objekta firma će finansirati sredstvima od 1,5 miliona KM.

Svaki pas imat će na raspolaganju sedam metara kvadratnih natkrivenog prostora, te 10 metara kvadratnih prostora za šetnju, što su standardi propisani Zakonom o zaštiti životinja. Prema procjenama Alića u narednih pet godina smještajni kapaciteti u azilu će biti prošireni za oko 5.000 napuštenih životinja.

U bužetima KS, Grada i općina planirano je 942.100 KM za unajmljivanje objekta. Sredstva će biti utrošena za transport, čipovanje pasa, ishranu, vakcinaciju, te u nekim slučajevima eutanaziju i sahranjivanje pasa, dok će dio novca biti raspoređen i na plaće 15 uposlenika.

Prema potpisanom Sporazumu ministarstva privrede i prostornog uređenja i zaštite okoliša u budžetu za ovu godinu planirali su po 200.000 KM, Grad Sarajevo 100.000, općine Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad po 70.000, općine Ilidža i Vogošća po 50.000 te općine Trnovo, Hadžići i Ilijaš po 20.700 KM.

Projekt je zasnovan na tripartitnom odnosu od kojeg će korist imati KS i općine u njegovom sastavu, te Općina Prača i investitor, a angažirana je i stručna komisija za izradu ugovora koji će kao finalni dokument, nakon gradnje objekta biti potpisan između KS-a i devet općina, te investitora i Općine Prača radi preciziranja obaveza.

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnica Naše stranke Sanja Lazar zatražila je potpunu informaciju o izgradnji tog azila, dok je vijećnik SDP-a Hasan Hodžić isticao da privatnici imaju interes graditi azil kada će se oko 150 KM izdvajati za svakog psa mjesečno te istaknuo da u KS-u ima više napuštenih životinja nego što je predviđeno za smještaj u azilu.

 

Fena/Informer.ba