BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Promrzlog štrajkača u banjalučkom parku još niko nije pozvao na razgovor

Nedeljko Josipović iz Ugljevika na temperaturi od minus deset i dalje traži pravdu u gradskom parku u Banjoj Luci, ali do danas niko od predstavnika vlasti nije ga pozvao na razgovor.

Iz Ugljevika je prije dva dana došao u Banju Luku i počeo štrajk glađu, u nadi da će skrenuti pažnju na, kako kaže, neregularnosti u zapošljavanju u ugljevičkom Rudniku i Termoelektrani (RiTE).

Josipović je samo jedan od nekoliko nezadovoljnih Ugljevičana, koji su prije desetak dana protestovali u blizini tog preduzeća, ali bez uspjeha.

Osiguranje RiTE Ugljevika nije im dozvolilo okupljanje ispred zgrade te firme, a u Banjoj Luci štrajkuje glađu u Parku “Mladen Stojanović”, jer je to jedino mjesto na kojem su dozvoljeni protesti i okupljanja, ali uz odobrenje policije.

Izuzetno hladne noći i nešto malo topliji dan, ali s temperaturom ispod nule, Josipović još nekako podnosi, za razliku od nepravde koja se, kako kaže, dešava u RiTE Ugljeviku.

I pored velike hladnoće tvrdi da neće odustati, sve dok ne dođe do pravde.

Ogorčen je jer su nadležni u RiTE Ugljevik mimo zakona vršili zapošljavanja, dok socijalno ugrožene osobe čak i ne znaju kada se raspiše konkurs i o tome želi da upozna predsjednika Republike Srpske.

Nemam kuda dalje. Smrt mi je svakako i kod kuće. Nas troje živimo od 120 maraka penzije. I kuda ću ja“, pita se Josipović, koji je narušenog zdravlja, ali i po cijenu života ne želi da odustane od ovog vida protesta.

U Banju Luku je, kaže, trebalo je da dođu i drugi nezadovoljni konkursom u RiTE Ugljeviku, ali, nisu imali novac da plate karte.

U neposrednoj blizini zgrade RiTE Ugljevik prije desetak dana protestiralo je nekoliko osoba u zbog, kako navode, nepravilnosti prilikom prijema radnika u Rudnik i Termoelektranu.

Na posao su, tvrdi su, primani radnici preko veza i dobijaju ga i po četiri člana iz jednog domaćinstva, a zaobilaze se oni koji su u teškoj socijalnoj situaciji i u čijim porodicama niko nije zaposlen.