Izdvojeno Nauka Svijet Udarno Vijesti

Pronađena bakterija koja će nam produžiti život na 140 godina?

Bakterija koja je nedavno pronađena u području vječnog leda u Sibiru trebala bi pomoći pri usporavanju procesa starenja i ljudski vijek produžiti do čak 140 godina, objavili su ruski naučnici.

Bakterija ‘Bacillius F’ je otkrivena u području vječnog leda planine Mamontova u sibirskoj regiji Jakutija, saopćila je Ruska akademija znanosti (RAN), javlja AFP.

Iz sibirske podružnice RAN-a su saopćili kako je Bacillius F zaostaje 3 miliona godina za sličnim bakterijama u evolucijskom smislu, tj. prema karakteristikama proteina i nekim drugim faktorima.

”Uzevši u obzir neuobičajeno životno okruženje možemo se samo diviti otpornosti ove bakterije koja se razmnožava na samo 5 stepeni Celzijusa’‘, saopćeno je iz RAN-a.

”Pomislili smo: kako je bakterija pronađena u području vječnog leda gdje je uspješno i očuvana, vjerojatno ima neke mehanizme očuvanja životnih aktivnosti”, kazala je Nadežda Mironova, naučnica na Institutu kemijske biologije i fundamentalne medicine pri Ruskoj akademiji nauka.

Kada je bakterija ubrizgana u mišiće laboratorijskih miševa, poboljšan im je imunitet, ubrzao im se metabolizam a laboratorijski testovi su pokazali da ne samo da je bakterija uticala na kvalitetu života, već je usporen i proces starenja. Ti su miševi živjeli prosječno 906 dana, tj. 308 dana duže od kontrolne skupine kojoj je prosječan životni vijek 589 dana.

”To je kao da se prosječan ljudski život produžio na 140 godina’‘, saopćili su naučnici.

Testovi su pokazali i da se metabolizam kod tih miševa povećao za 20-30 posto. Nučnici su uvjereni kako bi ova bakterija mogla utjecati i na smanjenje staračkog sljepila, no ne i na nastanak tumora.

 

Informer.ba