Svijet Udarno Vijesti

Pronađeno Gadafijevo hemijsko naoružanje

Velika Britanija će u Libiju poslati zvaničnike koji će pomoći tamošnjim prijelaznim vlastima u istrazi o obimu tajnog arsenala hemijskog naoružanja Moamera Gadafija, piše britanski dnevnik Guardian.

Prema pisanju lista, obim arsenala hemijskog naoružanja, među kojima je i gas iperit, ukazuje na to da je Gadafi u potpunosti slagao bivšeg premijera Tonyja Blaira kada je obećao da će uništiti naoružanje za masovno uništenje 2004. godine.

Organizacija za neširenje hemijskog naoružanja (OPCV) je prije sedam dana prijavila da ih je libijski Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) obavijestio da su pronađene nove zalihe za koje se vjeruje da su hemijsko naoružanje.

Izvori iz britanskog Foreign Officea navode da je arsenal mnogo veći nego što se mislilo i da se nalazi na više lokacija.

David Cameron je u svom sinoćnjem govoru u Londonu sugerisao na postojanje skrivenog arsenala.

“Iako se Gadafi saglasio da prijavi i uništi svo naoružanje za masovno uništenje, a i postigli smo napredak u smanjenju prijetnje koje je predstavljao, u proteklih nekoliko dana saznali smo da su nove libijske vlasti pronašle skriveno hemijsko naoružanje”, rekao je britanski premijer.

Tim OPCV prvobitno je poslat u Libiju iz bojazni da bi vazdušni udari NATO mogli da destabilizuju iperit za koji se znalo da je uskladišten na jugoistoku Libije.

 

Srna/Informer.ba