Crna hronika Udarno Vijesti

Pronašli uzorke krvi pet osoba u kući ubistva

U kući u Binježevu, kod Hadžića, u kojoj su ubijeni Mithat Mekić i njegova trudna djevojka Marija Salas-Kortez, pronađeni su tragovi pet osoba.

Potvrdila je ovo danas Elmira Karahasanović, vještak biološke struke, na suđenju Zijadu Turkoviću, optuženom vođi zločinačke organizacije kojoj je na teret stavljeno pet ubistava, trgovina drogom i pljačke. Karahasanovićeva je kazala da su pronađeni uzorci krvi ubijenog Mekića, optuženog Hajrudina Memovića, te tragovi krvi jedne ženske i dvije nepoznate muške osobe.

Prema navodima optužnice, Zijad Turković je zajedno sa Milenkom Lakićem ubio Mekića i njegovu djevojku u kući u Binježevu. Hajrudin Memović i Fadil Aljević su zajedno živjeli sa Mekićem i njegovom djevojkom. Njih dvojica su ranije Turkoviću i Seadu Dumanjiću dala ključ kuće i rekla im da se u njoj nalaze Mekić i Salas-Kortezova.

Memović i Aljević su zajedno s Turkovićem i Lakićem optuženi u ovom predmetu. Sead Dumanjić je ranije sklopio sporazum sa Tužilaštvom. Osuđen je na pet godina zatvora, a svjedočio je protiv Turkovića i ostalih u Sudu BiH. Dumanjićev DNK pronađen je na torbici koja je izuzeta u njegovoj vikendici u Šavnicima.

Na pitanje Fahrije Karkina, Turkovićevog branioca, da li je krv nepoznatih osoba upoređivana sa DNK profilom Turkovića, vještakinja je negativno odgovorila.

“Ni u jednom slučaju nisam upoređivala uzorke sa DNK profilom Turkovića. Mislim da su ta poređenja rađena u Kliničkom centru Koševo. Nisam poredila uzorke i sa DNK profilom Isljama Kalendera”, kazala je Karahasanovićeva.

Kalender je svjedok pokajnik u ovom predmetu i on je svjedočio protiv Turkovića. Karahasanovićeva je vještačila i biološke tragove na vozilima koja je koristila Turkovićeva grupa kao i poršeu ubijenog Marija Tolića. Na jučerašnjem suđenju Gordana Radović-Rajević, vještak hemije, potvrdila je da je audi Q7, koji je korišten u pljački kargo centra sarajevskog aerodroma, zapaljen benzinom.

Konobarica Medina Borovina kazala je da je u pansion “Suljević” dolazio Turković sa Kalenderom, dok je Samir Musić, vozač na sarajevskom aerodromu, govorio o pljački koja se desila u decembru 2007. godine. Suđenje Turkoviću i njegovoj grupi biće nastavljeno sljedećeg četvrtka, kada će svjedočiti Jasmina Ličina, supruga ubijenog Marija Tolića.

Nezavisne/Informer.ba