Svijet Vijesti

Propali tajni pregovori između SAD-a i talibana

Tajni razgovori između SAD i rukovodstva talibana propali su nakon što su procurjele informacije o detaljima pregovora, izjavile su zapadne diplomate.
Navodi se da je propast pregovora u njihovoj ranoj fazi dovela do protivoptužbi i tvrdnji da su detalji o sastancima i identitetu glavnog talibanskog pregovarača Tajiba Age namjerno objavili “paranoične ličnosti” iz avganistanske Vlade.

Britanski dnevnik Daly telergraf piše da je apsolutna povjerljivost bila jedan od ključnih uslova za sastanke, koji su ranije održani u Njemačkoj i Kataru između Age, koji je bivši privatni sekretar talibanskog lider Mule Omara, i višerangiranih zvaničnika Stejt departmenta i Centralne obavještajne agencije (CIA).

Prema pisanju lista, sastancima je predsjedavao specijalni njemački predstavnik za Avganistan i Pakistan Mihael Stajner.

Izvori bliski pregovorima reli su da su razgovori opisani kao preliminarna vježba pokrenuta s ciljem postizanja saglasnosti o nizu mjera za izgradnju povjerenja kako bi se talibani ubijedili da su SAD i njihovi saveznici ozbiljni u namjeri za postizanje riješenja putem dijaloga.

Prema njihovim riječima, talibanski lideri veoma su nervozni po pitanju ulaska u razgovore zbog rasprostranjenih kritika među sopstvenim vojnim liderima koji vjeruju da Amerikanci samo traže dijalog kako bi podijelili pokret i da bi bilo kakvi pregovori narušili njihov kredibilitet.

Međutim, nakon samo tri sastanka detalji o dva susreta u Njemačkoj i jednom u Kataru, održanim u martu i aprilu, iscurjeli su i objavljeni u listovima “Wsihington post” i magazinu “Der Spigl” koji su imenovali Tajiba Agu kao glavnog talibanskog pregovarača.

 

Srna/Informer.ba