Ekonomija Udarno Vijesti

Propao avioprijevoznik ”Malev”

Mađarski nacionalni avioprijevoznik “Malev” prestao je da postoji poslije 66 godina, pošto kompanija nije mogla da prevaziđe finansijske probleme.

“Jutros od 5.00 sati, poslije 66 godina skoro neprestanog rada, Malev više neće letjeti”, navodi se u saopćenju.

Ovakav rasplet uslijedio je nakon što je Evropska komisija naredila kompaniji da vrati novčanu pomoć od 130 miliona eura koju je dobila od države u periodu od 2007. do 2010. godine, prenose agencije.

To je iznos ravan ukupnom prihodu “Maleva” u 2010. godini.

“Uprkos najboljem interesu, vlasnik više ne može da pruža finansijske resurse za rad ovog avioprijevoznika u svjetlu negativne odluke Evropske komisije”, saopćila je mađarska kompanija.

“Malev” zapošljava 2.600 ljudi i pokriva skoro polovinu saobraćaja sa budimpeštanskog aerodroma “Franc List”. Kompanija je iznajmljivala 22 putnička aviona i letjela je u okviru saveza sa kompanijama “American Airlines“ i  “British Airways”.

Kompanija je u 2010. godini poslovala sa gubitkom od oko 85 miliona eura.

Direktor “Maleva” Lorant Limburger izjavio je da su su zahtjevi za isplatama koje su dostavili dobavljači direktno uzrokovali propast kompanije.

Premijer Viktor Orban izjavio je na državnom radiju da su dva aviona mađarske kompanije ostala u inostranstvu, jedan u Tel Avivu, a drugi u Republici Irskoj.

On je dodao da postoji mogućnost da “Malev” obnovi rad ukoliko kompanija bude rasterećena od starih dugova.

Za danas su bila planirana 64 “Malevova” leta iz Budimpešte.

Fena/Informer.ba