Svijet Udarno Vijesti

Proširena treća optužnica protiv Šešelja

Tribunal je Šešelja, krajem maja, optužio za nepoštovanje suda, zato što je odbio više sudskih naloga da sa svoje internet stranice ukloni dokumente u kojima se otkriva identitet zaštićenih svjedoka.

Početkom jula, Šešelj je izjavio da nije kriv po toj optužnici.

Optužnica je danas proširena navodom da Šešelj, potom, nije postupio po ponovljenom nalogu suda od 15. jula da sa svoje internet stranice ukloni knjige i dokumente koji sadrže podatke o identitetu svedoka.

Taj nalog, kako piše u današnjoj odluci, bio je upućen i Šešeljevom najstarijem sinu Nikoli, koji se stara o internet stranici, ali je on u avgustu odgovorio Tribunalu da poštuje samo naloge svog oca.

Priliku da se izjasni o krivici po novom navodu optužnice, Šešelj će imati u idući petak.

U ponedeljak, 31. oktobra, Tribunal će Šešelju izreći presudu po drugoj optužnici zbog nepoštovanja suda kojom mu se na teret stavlja da je u jednoj od svojih knjiga objelodanio identitete 11 zaštićenih svjedoka.

Tokom suđenja, početkom jula, većina tih svjedoka izjavila je da su sami otkrili svoje identitete u medijima.

Šešelj je više puta pred Tribunalom najavio da će “izazvati deset procesa za nepoštovanje suda“, kako bi rad suda učinio apsurdnim.

U trećoj optužnici zbog nepoštovanja suda piše da je Šešelju nizom odluka Tribunal naložio da sa svoje internet stranice ukloni više dokumenata, uključujući tri njegove knjige, “koji sadrže informacije koje otkrivaju identitet više svjedoka” iz glavnog procesa koji se protiv vođe radikala vodi po optužnici za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini I BiH, 1991-93.

Premda su i Šešelj i njegov sin Nikola Šešelj, na koga je internet stranica registrovana, potvrdili da su te naloge dobili, oni nisu postupili po nalogu Tribunala i nisu uklonili dokumente, piše u optužnici.

Svojim postupcima i propustima, Šešelj je počinio djelo nepoštovanja suda tako što je  svjesno i namjerno ometao sprovođenje pravde propuštajući da ukloni povjerljive dokumente sa svoje intenet stranice, uprkos nalozima Tribunala“, piše u jedinoj tački optužnice.

Zbog objelodanjivanja identiteta zaštićenih svjedoka iz glavnog procesa, Tribunal je Šešelja ranije, u odvojenom procesu, pravosnažno osudio na 15 mjeseci zatvora.

U glavnom postupku protiv Šešelja, pretresno vjeće bi uskoro trebalo da zakaže završne rječi, pošto je Šešelj, koji se brani sam, odlučio da ne izvodi dokaze odbrane.

U pritvoru Tribunala u Sheveningenu, Šešelj je od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je sud objelodanio optužnicu protiv njega.

Poslije jednog neuspjelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, suđenje je počelo u novembru 2007.

 

Beta/Informer.ba