Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Prošle godine u FBiH zatvoreno više od 7.000 preduzeća

Na području FBiH prošle godine zatvoreno je više od 7.000 privrednih društava i obrtnih radnji, potvrđeno je u Poreznoj upravi FBiH.

Od ovog broja, 303 su firme, čijim je gašenjem stavljen ključ u bravu u čak 1.394 poslovne jedinice. Ipak, najveći broj među onima koji nisu mogli izdržati tempo sve surovije tržišne utakmice u BiH, njih čak 5.406, jesu obrtnici.

Porezna uprava FBiH ne raspolaže podacima o razlozima zbog kojih na hiljade poduzetnika nije moglo preživjeti od svog rada.

”S obzirom na to da postoji mišljenje da vlasnici zatvaraju objekte i gase svoje poslove zbog primjene Zakona o fiskalnim sistemima, jer ne mogu ispuniti obaveze koje im nameće proces fiskalizacije, mi nemamo takvih saznanja” – kažu u Poreznoj upravi FBiH.

No, stručnjaci misle da je upravo fiskalizacija u kombinaciji s krizom i nepovoljnim poslovnim ambijentom u zemlji uzela svoj danak i u ovoj oblasti.

”Zbog fiskalizacije su u prošloj godini od daljnjeg rada uglavnom odustajali obrtnici, a ništa se nije poboljšao ni ukupni ambijent za poduzetnike, što je također jedan od faktora koji utječu na ova negativna kretanja u privredi’‘ – kaže za “Avaz” Jago Lasić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Iako u Poreznoj upravi ističu da je gašenjem navedenih privrednih subjekata istovremeno otvoreno 9.417 novih poslovnih subjekata, ekonomski stručnjak Igor Gavran kaže da to ni približno ne zadovoljava potrebe bh. berze rada. Ističe da, iako je broj novootvorenih firmi u prošloj godini veći od broja ugašenih, to nije utjecalo na smanjenje nezaposlenosti.

”Naprotiv, broj nezaposlenih stalno raste i zato je podatak o svakoj ugašenoj firmi zabrinjavajući. Nama bi trebale, ne hiljade, nego desetine hiljada novih privrednih subjekata da znatnije smanjimo nezaposlenost”– ističe Gavran.

Ništa bolja situacija nije ni u RS. U tom entitetu samo u posljednje dvije sedmice prošle godine odjavljeno je čak 300 privatnih firmi. Najviše ih je u Banjoj Luci, gdje je u Poreznoj upravi od 16. decembra do kraja godine 55 firmi odjavilo daljnje bavljenje registriranom djelatnošću.

Informer.ba