Svijet Vijesti

Prošle godine ubijeno najmanje 46 novinara

Najmanje 46 novinara ubijeno je u svijetu u 2011., dva više nego u 2010. godini, a Pakistan je najopasnija zemlja za novinare već drugu godinu zaredom, izvijestila je u utorak jedna njujorška nevladina organizacija.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) istakao je da je broj registriranih mrtvih novinara koji su radili rizične reportaže dostigao rekord u 2011. godini s Arapskim proljećem.

Najopasnije zemlje su: Pakistan sa sedam mrtvih, Irak, gdje je velika nesigurnost poslije povlačenja američkih trupa, sa pet mrtvih, i Libija sa pet mrtvih, gdje je pobuna protiv Muamera Gadafija dovela do intervencije NATO-a.

“Sedamnaest novinara je ubijeno dok su pokrivali opasne događaje, mnogi od njih u žestokom sukobima vlasti i demonstranata koji su obilježili pobunu u arapskom svijetu”, saopćio je CPJ.

Oko 40 posto žrtava su fotoreporteri i kamermani, i to je dvaput više otkako je CPJ počeo 1992. godine da objavljuje godišnje izvještaje, prenio je AFP.

Ta organizacija je zabilježila povećan broj mrtvih među internetskim novinarima, koji su se “rijetko pojavljivali u statistikama CPJ-a prije 2008. godine”.

 

Fena/Informer.ba