Region Vijesti

Protest Ambasade Rusije zbog izjava Čedomira Jovanovića

Ambasada Ruske federacije u Srbiji uputila je juče Ministarstvu spoljnih poslova Srbije zvaničan protest povodom izjava lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića iznesenim u emisiji “Utisak nedelje” u kojima se Jovanović više puta nedolično izrazio o Rusiji i najvišim ruskim zvaničnicima, saznaje “Blic”.

U jednoj od izjava Jovanović je za pozdrav ministra Jeremića i šefa ruske dilomatije Sergeja Lavrova rekao da se dvojica diplomata “grle kao medvjedi”, dok je politiku Moskve prema Beogradu označio kao kolonijalnu I ponižavajuću.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić potvrdio je ovu informaciju.

“To je, nažalost, tačno“- kaže Jeremić.

Prema njegovim riječima, ruski ambasador u Beogradu zatražio je prijem u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije da bi izrazio nezadovoljstvo zbog Jovanovićeve izjave.

Upitan kako će se Jovanovićeve ocjene odraziti na odnose dve zemlje, Jeremić je izjavio da “takvom riječniku zaista ne bi smijelo da bude mjesta u javnosti, a ovo na žalost nije prvi put da se nešto slično dešava“.

Vređanje stranih država, vređanje zvaničnika tih država ostavlja jako loše posledice po ugled Srbije”– rekao je Jeremić.

 

Blic/Informer.ba