BiH Foto Izdvojeno Udarno Vijesti

Protesti podrške Mladiću u Istočnom Sarajevu i Palama

Uz transparente, pjesmu i povike podrške generalu Ratku Mladiću, više od 500 građana Istočnog Sarajeva krenulo je u protestnu šetnju kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog hapšenja bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

„Ovo je sramota. Je li dovoljno? Boris Tadić nije Srbija“, kazao je Dušan Đurovac, koji je prisustvovao na skupu u Istočnom Sarajevu.

Nezadovoljni građani Istočnog Sarajeva su pjevali pjesmu: „Đenerale, Đenerale i dok zadnji Srbin po zemlji se šeće, tvoje ime se zaboraviti neće“.

Obren Subotić, penzioner koji je prisustvovao protesnom okupljanju je kazao da je „Mladić pošten čovjek koji je bio u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), Titin čovjek koji je branio Jugoslaviju“.

Žena srednje životne dobi koja se nije htjela predstaviti je kazala da voli Mladića i da joj je on idol.

Proteste u Istočnom Sarajevu organizirali su Boračka udruženja Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Protestanti su nosili srpske nacionalne zastave i transparente na koji je bilo ispisano ime Ratka Mladića.

Protesti su organizirani i na Palama. Uz pjesmu i transparente, građani su ukazivali na nezadovoljstvo zbog hapšenja Ratka Mladića.

Jedan od transparenata je bio: Đenerale, uz tebe smo!Veliko ti hvala, uz tebe su studenti sa Pala“.

Oba protestna skupa je obezbjeđivala policija i nije bilo incidenata.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS u Haškom tribunalu optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene u BiH.

 

BIRN/Informer.ba