BiH Izdvojeno Vijesti

Protesti poljoprivrednika pred zgradom Vlade FBiH

Članovi  više Udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH.  okupilo se u 10.00 sati ispred sjedišta Vlade Federacije BiH u Sarajevu, na mirnom protestu na kojem traže isplatu poticaja iz zadnjeg kvartala prošle godine, te pravilnu raspodjelu novca za ovogodišnje poticaje predviđenog u federalnom budžetu.

Oni su traktorima i drugom poljoprivrednom mehanizacijom zaustavili promet u okviru protesta koji su započeli ispred zgrade Federalne Vlade na kojem traže isplatu dugujućih poticaja za poljoprivrednu proizvodnju iz zadnjeg kvartala prošle godine kao i stavljanje van snage pravilnika koji se odnosi na ovogodišnje poticaje iz federalnog budžeta.

Prema izjavama protestnika jutros su poljoprivrednici blokirali više graničnih prijelaza među kojima Izačić i Doljanji u nastojanju da, kako izjavljuju, ostvare poticaje koji im sljeduju za poljoprivrednu proizvodnju.

Nusret Avdibegović
iz Udruženja ovčara FBiH i član koordinacionog tijela za današnje proteste, izjavio je, da poljoprivrednici u osnovi, osim isplatu prošlogodišnjih dugujućih poticaja traže pravičnu raspodjelu 54 miliona KM predviđenih u ovogodišnjem federalnom budžetu za te namjene.

Prema njegovim riječima Pravilnik koji je donijela federalna vlada a odnosi se na ovogodišnje poticaje, treba staviti van snage jer ne omogućava da svi poljoprivrednici zaslužni za poticaje ostvare blagovremeno to pravo.

Poljoprivrednici okupljeni ispred sjedišta Federalne vlade najavljuju da će na ovaj skup doći još protestnika iz cijele Federacije BiH i da će biti istrajni u svojim zahtjevima.

Prema dostupnim informacija, u zgradi Vlade je počlela vanredna sjednica, najavljena u petak, koja će prema izjavama zvaničnika, biti posvećena upravo raspravi o poticajima za poljoprivrednike.

 

Fena/Informer.ba