BiH Udarno Vijesti

Protesti radnika Vranice ispred zgrade Vlade FBiH

Premijer FBiH Nermin Nikšić primio je danas delegaciju radnika građevinskog preduzeća “Vranica”, koji su se u podne okuplili ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu, tražeći da im pomogne u rješavanju njihovih dugogodišnjih problema nastalih nakon privatizacije preduzeća, kao što su isplata neisplaćenih plaća i doprinosa.

Premijer je istakao da će na narednoj sjednici Vlade biti formirana radna grupa koja će razmotriti stanje u “Vranici” i uvidjeti da li ta kompanija ima perspektivu i kakva je sudbina radnika i mogućnost ostvarivanja njihovih prava.

Također, u narednih mjesec dana trebala bi im biti omogućena ovjera zdravstvenih knjižica, s obzirom na to da su ostali bez zdravstvenog osiguranja, a u skladu s odlukom koju je Vlada donijela na posljednjoj sjednici.

Oko 150 radnika “Vranice” stupilo je prije petnaestak dana u generalni štrajk jer, kako ističu, uprava i menadžment preduzeća i nakon dužeg čekanja nisu ispoštovali njihove zahtjeve.

U protekle tri godine ovi ljudi nemaju plaću, a radni staž im nije uvezan od 2005. godine.

Današnjem okupljanju radnika “Vranice” pridružio se i određeni broj radnika “Hidrogradnje”, koji su prije dva dana obustavili rad.

 

Fena/Informer.ba