Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO: Policija brutalno tukla demonstrante na ulicama Barselone, povrijeđena 121 osoba

U sukobu policije i demostranata danas je u Barseloni povrijeđena 121 osoba, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Katalonije.

Demonstracije u Barseloni dio su masovnih protesta širom Španije zbog ekonomskih problema koji potresaju zemlju, prenela je agencija AP. 

Do povrijeđivanja je došlo kada je policija prvi put pokušala da ukloni privremeni protestni kamp i naišla na otpor demonstranata.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Katalonije Felipe Puig potvrdio je da su 84 demonstranata i 37 policajaca povređeni pošto je akcija policije naišla na otpor demonstranata. On nije rekao da li je bilo  uhapšenih.

Američka agencija navodi da se na televizijskim snimcima moglo vidjeti kako policija tuče demonstrante palicama, nogama i vuče po zemlji.

Španska policija za razbijanje demonstracija je došla u pratnji radnika gradske čistoće s namjerom da ukloni, skoro dvije nedjelje, stari kamp na gradskom Trgu Katalonija i upotrijebila je silu kada su demonstranti odbili da privremeno uklone kamp po zahtjevu policije.

AFP navodi da je policija upotrijebila gumene metke i da je barikade policija uklonila za  10 minuta, ali se oko 100 demostranata pregrupisalo na trgu.

Policija je te demostrante opkolila sa dva svoja kordona i odvojila ih od, na stotine drugih koji su pritrčali iz obližnjih ulica.

To je prvi pokušaj policije da ukloni demostrante sa španskih ulica od 15. maja kada su započeli protesti u Madridu, a zatim se prelili na druge španske gradove.

Na protestima je učestvovalo na desetine hiljada ljudi i organizovani su u Barseloni, Valensiji, Saragosi, Palma de Majorci, mada je najveći broj okupljenih zabilježen u španskoj prestonici.

AFP/Informer.ba