BiH Izdvojeno Vijesti

Protestno okupljanje pred Parlamentom BiH se nastavlja

Građani, koji se okupljaju ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu da bi poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva, nastavili su protest i danas, a za utorak u podne, kada će Vijeće za implementaciju mira na vanrednoj sjednici raspravljati o nepostojanju zakona o jedinstvenom matičnom broju, najavljene su nove masovne demonstracije.

Predsjednik Udruženja građana “Zašto ne” Darko Brkan ponovio je da će demonstranti istrajati u svojim zahtjevima te ističe kako nisu ispolitizirani. “Mirni smo i dostojanstveni i takvi namjeravamo ostati”, poručio je Brkan. Zahtjevi demonstranata ostaju isti, a to je donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Počeo je i protestni skup u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, a studenti će se sa Trga Oslobođenja – Alija Izetbegović uputiti prema Parlamentu BiH, gdje će se pridružiti ostalim prosvjednicima.

Studenti, koji imaju u svoje zahtjeve vlastima, nose transparente na kojima piše “Jer Može Biti Gore”, “Hoćemo multivitaminsku BiH“, „Hoćemo promjene“, kao i bijele trake na rukama na kojima je ispisano “JMBG”.

Kako je kazao predsjednik SPUS-a Ahmed Nurković, današnji protest nastavak je onog održanog u petak, a osim podrške protestima ispred Parlamenta BiH, studenti će otići i pred Vladu Kantona Sarajevo, gdje će predati svoje zahtjeve.

„Naši zahtjevi su da se ne dopusti povećanje školarina kako se najavljuje, da se vrate sredstva iz budžeta Kantona Sarajevo koja su namijenjena Univerzitetu, a koja su oduzeta, te da pokrene procedura smjene uprave Elektrotehničkog fakulteta, zbog vrijeđanja djece šehida i palih boraca. Okupljamo se s ciljem, kad krenemo u protestnu šetnju, da nam se priključe i studenti koji sjede u okolnim kafićima“, istakao je Nurković.

On je dodao da je bitno graditi svijest kod mladih ljudi i javnosti da se može nešto uraditi.

Protesti su organizovani kao podrška inicijativi građana koji su blokadom zgrade Parlamenta zahtijevali hitno donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju, budući da su bebe rođene od februara ove godine uskraćene za osnovna ljudska prava.

“Studentski parlament je od samog početka dao podršku protestima za rješenje problema JMBG. Sada se potpuno uključujemo u protest i kao predstavnici najmasovnijeg i najstarijeg Univerziteta u BiH organizujemo naše studente, a i sve mlade s planom da veliku masu studenata i mladih putem našeg projekta ‘Studentski pohodi’ priključimo protestu”, navodi se u saopćenju.

Naš osnovni motiv jeste, dodaje se, pozivanje na odgovornost naših parlamentaraca, ali i svih ostalih institucija, službi i službenika koji ne rade svoj posao, te nam tako svima uskraćuju budućnost kakvu zaslužujemo. “Također, pozivamo sve studente i mlade ljude da se, koliko je ko u mogućnosti, priključe prosvjednicima okupljenim ispred Parlamenta BiH, gdje već nekoliko dana izražavamo nezadovoljstvo prema našim parlamentarcima”, saopćeno je iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Podrška građana Tuzle i Bihaća

I studenti Tuzle danas na ulicama organiziraju proteste zbog problema sa jedinstvenim matičnim brojem, dok mirnom šetnjom građani Bihaća žele podržati zahtjeve da sporni zakon konačno bude usvojen.

Organizatori šetnje u Bihaću pozivaju građane da im se pridruže ali i da se uzdrže od korištenja bilo kakvih političkih i drugih simbola.

Federalna.ba/Informer.ba