Crna hronika Vijesti

Protivpravna imovinska korist pet miliona KM

U proteklih 11 mjeseci u krivičnim djelima iz oblasti korupcije konstatovana ja šteta veća od 4,4 miliona KM i protivpravna imovinska korist od 5,1 milion KM, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije u Centru javne bezbjednosti Bijeljina Nedeljko Vujić.

Policija je u tom periodu sačinila ukupno 73 izvještaja za nadležna tužilaštva zbog sumnje da je počinjeno 76 krivičnih djela iz oblasti korupcije, a to su zloupotreba službenog položaja, pronevjera, posluga, nesavjestan rad u službi i primanje mita, istakao je Vujić.

On je dodao da MUP ima zakonsku obavezu da se bori protiv korupcije i da tužilaštvu prijavljuje lica koja su počinila krivična djela protiv službene dužnosti.

“Korupcija je zloupotreba javnih ovlaštenja u privatne svrhe, a posebno je opasna ona vrsta koja negativno utiče na javne prihode ili nepotrebno uvećava javne rashode kroz razne korupcione afere, gdje se neosnovano u sistemu javnih nabavki više troše društvena sredstva nego što bi to trebalo“, rekao je Vujić.

Prevencija borbe protiv korupcije su aktivnosti gdje je svaka institucija dužna da sačini planove integriteta u kojima će se analizirati svi zakonski propisi koji regulišu oblast na osnovu koje djeluje ta institucija.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, policijski službenici Centra javne bezbjednosti Bijeljina dijelili su građanima letke pod nazivom “Zaustavimo korupciju”.

Svi građani mogu da prijave korupciju na besplatan telefonski broj 122 i 051/219-300.

 

Srna/Informer.ba