Svijet Udarno Vijesti

Prva iranska nuklearka počela sa proizvodnjom struje

Prva iranska nuklearna centrala počela je da proizvodi električnu energiju za potrebe zemlje, saopćili su danas državni mediji, čime su nakon više odgađaja konačno zadovoljene nuklearne ambicije zemlje od koje Zapad strahuje da tajno pokušava da razvije atomsku bombu.

Agencija za atomsku energiju saopćila je da je električna energija iz atomske centrale Bušer počela u subotu da se isporučuje nacionalnoj mreži snagom od oko 60 megavata“, javila je zvanična agencija IRNA.

Početak rada nuklearke predstavlja olakšanje za Teheran poslije mnogih godina odgađanja i lažnih puštanja u rad centrale u nadi da će se time pokazati svijetu da se Iran pridružio nuklearnom klubu i pored sankcija uvedenih kako bi se spriječio njegov sporni nuklearni napredak, prenosi Tanjug.

Nuklearna centrala Bušer od 1.000 megavata, vrijedna milijardu dolara, svečano će biti puštena u rad 12. septembra do kada će već raditi sa 40 posto kapaciteta, izjavio je predstavnik Organizacije za atomsku energiju Irana Hamid Hadem Kaemi.

Centrala na obali Zaliva je prva od nekoliko, za koje Iran kaže da će činiti mrežu nuklearnih postrojenja koja treba da smanje zavisnost zemlje od fosilnih goriva za dobijanje struje.

 

Tanujug/Informer.ba