Svijet Udarno Vijesti

Prva žrtva protesta u Egiptu

U Egiptu su nastavljeni protesti protiv predsjednika Mursija. Istodobno su na ulice izašle i njegove pristalice. U protestima je pala i prva ljudska žrtva.

Jedna osoba je izgubila život u napadu na ured Muslimanske braće u gradu Damanhur, izvijestila je televizija Al jazeera. Oko 60 osoba je povrijeđeno. Od početka demonstracija protiv prijedloga novog ustava predsjednika Muhameda Mursija, koji dolazi iz redova Muslimanske braće, povrijeđeno je više od 500 osoba.

S druge strane, kako bi pokazali solidarnost sa Mursijem, sinoć je u brojnim gradovima Egipta na ulice izašlo hiljade islamista. U demonstracijama su učestvovale ne samo pristalice Muslimanske braće, već i pristalice radikalno-islamističkih selefija. Oni su isticali kako je došlo vrijeme da se podrži Mursi u njegovoj borbi “protiv ostataka starog režima”.

Protivnici Muslimanske braće su se pak ponovo sukobili sa policijom na ulicama Kaira i provincije Al-Baheira. Na centralnom kairskom Trgu Tahrir protestiralo je najmanje 5000 osoba protiv politike aktualnog predsjednika.

I novinari pozivaju na štrajk

Nakon što su na štrajk protiv Mursijeve politike najprije pozvale sudije, sada su i novinari najavili generalni štrajk. Sindikat novinara je saopćio da obustavom rada žele skrenuti pozornost na to da u aktualnom prijedlogu novog ustava nema dovoljno garancija kada je riječ o slobodi štampe.

Mursi odlučio proširiti svoje ovlasti
Predsjednik Mursi je u četvrtak saopćio odluku prema kojoj se njegove ovlasti proširuju nauštrb pravosuđa. No kritike iz zemlje i inozemstva su ga očito uznemirile. Mursi je naime u nedjelju drugi put u roku od 24 sata pozvao svoje savjetnike na razgovor. List Al-Šorouk je izvijestio da je Mursi pozvao brojne sudije na razgovor u njegov kabinet u ponedjeljak (26.11.) kako bi pokušao pronaći izlaz iz krize. Sudije mu prebacuju da podriva nezavisnost pravosuđa.

Nastojanja u cilju arbitraže

U nedjelju je vlada prvi put napravila korake u cilju arbitraže. Tako je iz ureda egipatskog predsjednika saopćeno da je sporni prijedlog ustava privremen. On važi samo dok ne bude dogovoren novi ustav, stoji u saopćenju koje su prenijeli lokalni mediji. Državne televizija je izvijestila da ministar pravosuđa Ahmed Meki posreduje između vlade i predstavnika pravosudnog sistema. Meki je, kako navodi televizija, upozorio da se Egipat zbog aktualne krize kreće ka ivici ponora.

 

DW/Informer.ba