Svijet Vijesti

Prvi pad industrijske proizvodnje u NR kini za 33 mjeseca

Industrijska proizvodnja u Narodnoj Republici Kini smanjena je u novembru po prvi put u posljednja 33 mjeseca, budući da pogoršanje globalne ekonomske situacije utiče na ključni izvozni sektor Kine.

Zvanični podaci objavljeni u Pekingu su uslijedili dan nakon što su u NR Kini snižene obavezne rezerve banaka po prvi put u posljednje tri godine, u pokušaju da bude ublažena monetarna politika kako bi se druga po veličini nacionalna privreda u svijetu izborila s usporavanjem ekonomskog rasta, prenijela je agencija AFP.

Kineski indeks menadžera nabavke (PMI) pao je u novembru za 1,4 poena na mjesečnom nivou na 49 poena, prvi put od februara 2009., saopćila je Kineska federacija za logistiku i nabavku.

Rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 na slabljenje sektora.

Indeks menadžmenta nabavke koji objavljuje banka HSBC u novembru je takođe snižen na novi minimum u posljednja 32 mjeseca i iznosi 47.7 poena, u odnosu na 51 poen iz oktobra, što ukazuje na “znatno pogoršanje” u prerađivačkom sektoru.

Smanjenje novih domaćih i inozemnih narudžbi pokazatelj je slabije tražnje proizvoda iz NR Kine na domaćem tržištu, kao i u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kineske vlasti su jučer smanjile obavezan nivo rezervi banaka po prvi put od 2008. da bi podstakle kreditiranje i privredni rast usljed alarmantnih znakova da domaća tražnja slabi, kao i krize na ključnim izvoznim tržištima.

Potez usmjeren podsticanju kreditiranja, koji je, kako smatraju analitičari, uvećao likvidnost za 350 milijardi juana (55 milijardi dolara), najznačajniji je znak da vlada želi da ublaži stroge kreditne restrikcije koje su uvedene s ciljem ograničavanja rasta inflacije i cijena nekretnina.

 

Fena/Informer.ba