Izdvojeno Politika Vijesti

Prvo sa Čovićem, onda sastanak i sa Dodikom i Lagumdžijom

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da očekuje da će narednih dana biti zakazan sastanak o formiranju Savjeta ministara na kojem bi, osim njega,  učestvovali i lideri HDZ BiH Dragan Čović, SNSD Milorad Dodik i SDP Zlatko Lagumdžija.

Tihić je potvrdio najavu da će danas sa Čovićem u Sarajevu nastaviti ranije započete razgovore  o formiranju Vijeća ministara.

“Ti razgovori svakako moraju uključiti  Dodika i  Lagumdžiju”
, rekao je novinarima Tihić.

Prema njegovim riječima, SDA još nije zauzimao stav kada je u pitanju ličnost koja bi bila predsjedavajući Savjeta ministara, ali postoje određene rezerve prema nekim kandidatima.

“U dosadašnjoj praksi imenovanja Savjeta ministara obično smo uvažavali kandidate iz reda drugih naroda, bez obzira koliko se nekada slagali ili ne”,
kaže Tihić.

On je istakao da sada treba razgovarati o tome koja će pozicija pripasti kojoj stranci, a tek onda na red dolaze ličnosti.

“Nadam se da će se svako truditi da predloži one kandidate koji su prihvatljivi svima”
, dodao je Tihić.

Predsjednik SDA saglasan  je sa ocjenama da je neprihvatljivo da BiH skoro godinu dana od izbora nema Vijeća ministara i navodi da je lično činio i čini sve da dođe do sastanaka i dijaloga, da nudi rješenja i kompromise.

Govoreći o posljedicama previranja u HSP-u na funkcionisanje platforme na nivou Federacije BiH (FBiH) Tihić je stranke uporedio sa živim bićima, u kojima se uvijek nešto dešava.

“Što se tiče platforme, federalna vlada funkcioniše normalno”
, tvrdi Tihić.

Odgovarajući na zahtjeve HDZ BiH i njenog lidera Dragana Čovića za prekomponovanjem federalne vlade Tihić je rekao da u SDA i platformi za sada smatraju da nema razloga za njenu rekonstrukciju.

Za nedavni istup potpredsjednika SDA i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudina Mehmedovića u kojima je ocijenio da treba mijenjati neke stvari u federalnoj vladi Tihić je rekao da je to Mehmedovićev lični stav.

“O tome treba raspraviti u organima stranke, a ako ima nekih dobrih ideja, treba ih i provesti“, istakao je predsjednik SDA.

Prema njegovim riječima, mnogi ne mogu da shvate da potpredsjednik SDA može da ima drugačije mišljenje od predsjednika i time pokušavaju da dokažu raskol u ovoj stranci.

“Već treći mandat sam predsjednik SDA i uvijek oni koji ne vole SDA ili joj žele loše vrše takva podmetanja”, zaključio je Tihić.

On je negirao ocjene da je SDA postao portparol SDP. “To su neosnovane primjedbe, mislim da SDA s obzirom na svoje političko iskustvo ima daleko jači uticaj na SDP u konkretnom radu i donošenju odluka nego obratno”, smatra Tihić.

 

Srna/Informer.ba