BiH Vijesti

Psi Oružanih snaga BiH na ivici gladi

Pripadnici Oružanih snaga BiH u kasarni Rajlovac zaduženi za brigu oko službenih pasa ne izvršavaju svoje zadatke, čak što više ponašaju se nehumano prema ovim životinjama koje skoro da crkavaju od gladi.

Zbog katastrofalnih propusta u sistemu nabavki neko od nadležnih zaboravio da im dostavi hranu i psi već tri dana nisu nahranjeni, prenosi Press RS.

Zaposleni koji vode brigu o službenim psima ne znaju šta da rade pošto više nemaju ni otpadaka iz vojne kuhinje kojim su ih hranili posljednja četiri mjeseca, kada su potrošili posljednje zalihe hrane za pse, kaže izvor Pressa RS iz Ministarstva odbrane BiH.

“Psi nemaju odgovarajuću ishranu već nekoliko mjeseci, zbog čega su vojnici bili prisiljeni da ih hrane otpacima. Međutim, i tako katastrofalna situacija pogoršala se u posljednjih nekoliko dana, kada je zbog smanjenog broja vojnika u kasarni umanjen i broj obroka koji se pripremaju u kuhinji. Tako više nema ni otpadaka kojima su se psi hranili i održavali u životu. Oni skoro ništa ne jedu već tri dana i zbog toga postaju opasni i nepredvidljivi. U isto vrijeme, nadležni skidaju odgovornost sa sebe i jedni druge optužuju da su zakazali kod nabavke. Po svemu sudeći, problem su izazvale spore tenderske procedure za nabavku hrane, ali i loša koordinacija između Ministarstva odbrane i OS BiH”, tvrdi jedan visokorangirani oficir OS BiH.

Slična situacija je i sa psima u čapljinskoj kasarni koji su obučeni za deminiranje jer i oni ne dobijaju adekvatnu ishranu, a pored toga nedostaju i lijekovi za pse.

Demineri strahuju da bi njihovi vjerni pratioci, koji su im glavni oslonac u radu, uskoro mogli da ostanu bez hrane.

Vrijednost svakog ovog psa zbog izuzetno skupe i dugotrajne obuke kojoj su bili podvrgnuti iznosi vrtoglavih 100.000 maraka.

O katastrofalnoj nebrizi prema službenim psima svjedoči i službeni izvještaj parlamentarnog vojnog povjerenika Boška Šiljegovića, koji će se danas naći pred Domom naroda Parlamenta BiH. Šiljegović je, naime, u izvještaju upozorio da već dugo postoji problem sa obezbjeđivanjem hrane za vojne pse, apelujući na nadležne da to hitno riješe.

“Na to su me upozorili demineri u čapljinskoj kasarni, koji kažu da imaju velikih problema sa obezbjeđivanjem hrane za svoje pse. Za njih je taj problem ogroman, jer su ti psi njima vrijedniji od pancira ili bilo kojeg drugog komada opreme, jer im spašavaju glave. Na vrijeme sam upozorio nadležne u Zajedničkom štabu Oružanih snaga i Ministarstvu odbrane BiH, ali ne znam, zaista, šta su preduzeli da taj problem riješe”, tvrdi Šiljegović.

Kolika konfuzija vlada u komunikaciji dokaz je i to da u Sektoru za nabavke i logistiku Ministarstva odbrane za ovaj problem nisu ni znali, pošto ih, kako kažu, niko iz OS BiH nije upozorio da psi gladuju. Šokiran ovim saznanjem, Trpimir Rebac, pomoćnik ministra odbrane za logistiku, tvrdi da su još prije petnaestak dana interventno nabavili hranu za pse.

“Ne mogu da vjerujem jer me niko do danas nije obavijestio da ta hrana još nije stigla do pasa. Svjesni smo da postoji problem sa ishranom, zbog čega smo još prije dvije sedmice nabavili veću količinu pseće hrane. Zato mi i nije jasno kako me niko iz vojske nije obavijestio da hrana još nije stigla do njih. Siguran sam da ćemo sada brzo da riješimo ovaj problem”, tvrdi Rebac.

 

Informer.ba

2 0 komentara

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Ovo je laz velika kao kuca,a i ova slika nije iz OS BiH i nemojte da pricate o necemu sto niste vidjeli na licu mijesta,jer da vidite te pse prepali bi se kako su uhranjeni i utrenirani!!

  • Sasa dragi ocito neznas istinu…psi nemaju hrane odavno da dođe regularnim putem,druga je stvar sto se momci koji brinu za pse snalaze na razne nacine..