Crna hronika Izdvojeno Udarno Vijesti

Pucali i bacili bombu na kuću advokata Faruka Balijagića

Jutros rano, nepoznati izvršioci pucali su na kuću tuzlanskog advokata Faruka Balijagića. Prema prvim informacijama na terasi kuće  eksplodirala je bomba, dok su tragovi ispaljenih metaka vidljivi po zidovima kuće.

Prema prvim informacijama niko nije povrijeđen.

Prostor oko kuće  Faruka Balijagića od same dojave događaju, trenutno čuva veći broj  pripadnika MUP-a TK. Iako se očekivalo da otpočne uviđaj, to se još uvijek nije dogodilo jer je, prema nezvaničnim informacijama Faruk Balijagić zatražio izuzeće iz ovog slučaja glavnog kantonalnog tužitelja Šasenama Ćosića.

Podsjećamo, Balijagić je za “Dnevni avaz” iznio detalje o bošnjačkoj mafiji, ali za sada nije poznato da li je jutrošnji napad povezan sa tvrdnjama tuzlanskog advokata.

Vi ste se bavili i predmetom “Herenda”, u kojem su bili optuženi pripadnici bivše Agencije za istraživanje i dokumentaciju. No, iz tog vremena ima mnogo nerazjašnjenih slučajeva, koji nikada nisu dobili sudski epilog. Kakva su Vaša saznanja?

Balijagić: Da. Nakon što je ova grupa tajnih policajaca provela pet godina u KPZ-u Zenica, majka Edina Garaplije zatražila je od mene da joj branim sina. Morao sam joj reći da je na osnovu dokumentacije koju mi je donijela, to bilo ravno pokušaju da se oživi mrtvac iz groba. No, nakon afere “Agrokomerc”, gdje sam bio branilac prvooptuženog Fikreta Abdića, ovo je za mene bio novi izazov. Posjetio sam Garapliju u Zenici i pet dana nakon ove posjete bio sam u šoku, strahu i beznađu. Garaplija je u svojoj priči bio precizan.

Rekao mi je da je bio šef Centra za tajno praćenje i prisluškivanje tajne političke policije AID i da je bio jedan od 50 najelitnijih tajnih policajaca, koji je bio zadužen za ostvarivanje pobjeda SDA na izborima. Nakon što je preuzet, formalno-pravno mu je Kemal Ademović ostao šef, ali je bio pod ingerencijom Mustafe Hafizovića zvanog Mujo Kaloša i direktno “oca i sina”, ističući da se radi o Aliji i Bakiru Izetbegoviću.

Pismena naredba

Na šta konkretno mislite, o kakvim je aktivnostima riječ?

Balijagić: Operacijom “Orao”, kako će to kasnije utvrditi predstavnici UN-a, predvođeni Južnoafrikancem Karlom Keningom (Coening), rukovodio je Bakir Izetbegović uz stalnu konsultaciju sa svojim ocem Alijom. Naime, pismena naredba o operaciji “Orao” i dan-danas se nalazi u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Sadržavala je uništenje posljednjih dokaza zločina i terorizma počinjenog prema svim građanima Sarajeva od terorističke skupine “Ševe”, čiji članovi i dan-danas žive i u BiH i izvan nje.

Skupina “Ševe” bila je namijenjena za teroriziranje muslimana, Srba i Hrvata koji nisu bili po ukusu bošnjačkih vladajućih političara. “Ševe” su čak snajperisale i ubijale pripadnike Armije RBiH, pa je Deveta brdska brigada mislila da ih ubijaju ljudi iz Desete brdske brigade i obrnuto. Upucali su i čuvenog Ismeta Bajramovića Ćelu, samo da ne bi smetao Bakiru Alispahiću oko tržišta drogom. Sjećam se iz Garaplijinog kazivanja da su najbolji snajperisti u “Ševama” bili Slobodanka Šakić i njen brat, koji su bili prvaci Jugoslavije u streljaštvu. Kompletnu logistiku “Ševama” pružalo je tadašnje Ministarstvo policije RBiH.

Bio sam izložen napadima

Kako ste Vi, zapravo, došli do takvih saznanja i otkuda je dolazila ta politička podrška koju spominjete?

Balijagić: Kada sam pokrenuo postupak za poništenje pravosnažne presude Vrhovnog suda Federacije BiH Garapliji pred Domom za ljudska prava za BiH, potražio sam Miodraga Pajića, sudiju tog doma, kojeg sam poznavao kao školskog druga iz Brčkog.

Dom za ljudska prava za BiH, naime, sudio je u sastavu od dvanaest sudija. Dvojica su bila iz Karadžićevog SDS-a, dvojica iz HDZ-a Mate Bobana, a dvojica iz Alijine SDA. Ostali su bili stranci. Bilo je vrlo interesantno da sam nakon podnošenja zahtjeva za poništenje presude Edinu Garapliji, bio izložen stalnim napadima aktuelne vlasti i praćenju od tajne policije. Jedne noći po povratku s puta, po ko zna koji put uništena mi je tabla advokatske kancelarije. Pozvao sam lično Aliju Izetbegovića, javio mi se Mirza Hajrić, rekao mi da Alija ne može sa mnom razgovarati, jer ima goste.

Rekao sam mu da mi prestane više uništavati oznaku advokatske kancelarije. Dobio sam odgovor od Hajrića da je zaprepašten da optužujem Aliju za takve stvari, ali poslije ovoga više nikada nisam imao ovakvih problema.

 

Dnevni avaz/Informer.ba

1 Comment

Click here to post a comment
  • Ako su jutrošnje vijesti tačne, onda ne treba ni da nas čudi to što je na cijenjenog advokata Faruka Balijagića pokušan atentat. Balijagić je u javnosti počeo iznositi detalje o mafiji u Bosni i Hercegovini, fokusirajući se na baošnjačku mafijašku hobotnicu, čime je, htio ne htio, “navukao” bijes nekih aktera mafijaške scene u ovoj, po mnogo čemu, komplikovanoj državi. A ona, država, nije sposobna da zaštiti svoga građanina: zna, i to jako dobro, zaštititi krimilance, hohštaplere, prevarante, mućkaroše, prevrtljivce i druge mafijaše. U takvom miljeu stradaju i na stalnom su udaru upravo oni koji makar pokušavaju ukazati na njihjove prevarem zloupotrebe i druge kriminalne poslove. Danas Balijagić sutra…