BiH Udarno Vijesti

Pudarić s mitropolitom Nikolajem: Napraviti plan povratka Srba u FBiH

Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić istakao je u razgovoru sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom dabrobosanskim Nikolajem da treba sačiniti plan povratka Srba u Federaciju i na njemu zajednički raditi.

Tokom današnjeg susreta u zgradi Mitropolije dabrobosanske u Sarajevu, Pudarić je naglasio da je Sarajevo srpsko isto koliko i bošnjačko i hrvatsko, te da ga ne treba napustiti i tako izdati.

On je naveo da je tokom dosadašnjeg mandata posjetio nekoliko pravoslavnih hramova na području Mitropolije dabrobosanske i drugih eparihija Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u FBiH, poput onih u Travniku, Bugojnu, Kupresu, Ravnom, Donjem Vakufu, te da se u ta područja vratio veoma mali broj pravoslavnih Srba.

Pudarić je rekao da mu je jasno da je za SPC i Mitropoliju dabrobosansku prioritetno pitanje vraćanje imovine koja joj je oduzeta, a posebno zgrade Bogoslovije u Sarajevu u kojoj se još nalazi Ekonomski fakultet.

On je naglasio da treba raditi na rješavanju tog problema, saopšteno je iz Mitropolije dabrobosanske.

Potpredsjednik FBiH zahvalio je mitropolitu Nikolaju što obnavlja crkvene opštine i parohije u FBiH, naglasivši da to treba pomoći i podržati.

“Naše bogomolje su blizu, ali smo mi daleko jedni od drugih”
, rekao je vladika Nikolaj i istakao da treba raditi na ponovnom zbližavanju.

Pudarić je posjetio Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice čiji ga je starješina Borislav Livopoljac upoznao sa njegovom rekonstrukcijom i obnovom.

 

Srna/Informer.ba