BiH Izdvojeno Vijesti

Puljić odgovorio Islamskoj zajednici: Svako treba da očisti svoju avliju

Bosanski nadbiskup Vinko Puljić izjavio je da put povjerenja među vjerskim zajednicama znači da svako treba da “počisti svoju avliju”, ali da smeće ne baca u tuđe dvorište.

“To bi bilo vraćanje povjerenja i to isto vrijedi i za prostore Evrope, što traže muslimani u Evropi to treba u svojim zemljama da poštuju i dopuštaju”, rekao je Puljić u intervjuu mostarskom “Dnevnom listu”, osvrnuvši se na Izvještaj Islamske zajednice u BiH o islamofobiji i islamofobistima u BiH.

Puljić je kazao da ne želi kritički da govori o tom dokumentu, ali da je potrebno biti korektan, pa ono što traži neko za svoju vjersku zajednicu ili narod, to isto prizna drugima sa kojima živimo.

“To važi na lokalnom i na globalnom nivou. Nije pošteno napadati druge, a isto to činiti u svojoj kući”, rekao je Puljić, podsjetivši na, kako je rekao, jednu staru duhovnu tezu koja glasi – “Oni koji se proglase mučenicima, redovito druge oko sebe muče”.

Vrhbosanski nadbiskup tvrdi da Katolička crkva uporno ukazuje i na negativne stvari u vlastitoj kući i stalno poziva na obnovu – moralnu i duhovnu.

“Posebno moramo unutar crkve poraditi na jedinstvu i otvorenosti na saradnji u jevanđelskom duhu, a ne pod ‘senkom politike’, naveo je nadbiskup.

Za njega je posebno važno rasti u duhu solidarnosti i posebno se zalagati sa pastoralnu porodica koja bi, prema njegovim riječima trebalo da postane Crkva u malom.

“Posebno smo propustili pastoral političara i privrednika, gdje se mora jače i jasnije suočiti s mentalitetom kriminala. Zločin je ne plaćati radnike, koji izdržavaju svoje porodice, a političarima treba jasno reći da nisu vlasnici naroda nego mu služe“, naveo je Puljić.

Nažalost, navodi on, još je prejaka “avlijska politika”, pa “imamo mnogo naroda koji se osjećaju napuštenima i zapuštenima, jer o njima nitko ne brine, pa oni imaju utisak da nikome ne pripadaju”.

Puljić je rekao i da su mnogi Hrvati frustrirani i izbezumljeni političkim podjelama unutar nacionalnoga korpusa.

“Jednako tako i mnogi katolici su žalosni što i unutar katoličke crkve ima stanovitih i uočljivih podjela. Jesu li na mjestu takve tvrdnje i koliko to ima veze s političkim opcijama i potporama određenim političkim projektima”, rekao je on.

Puljić je kazao da je veoma važno “poći putem duhovne i moralne obnove, gdje će evanđeoska i crkvena načela biti kriteriji”, i dodao da se često načela političkih interesa “uvlače u kriterije našeg crkvenog poslanja, što jako opterećuje naše poslanje”.

“Što se tiče politike, to su mnogo širi i važniji pozivi na stvaranje strategija našeg opstanka i perspektive. Valja nadići sebičnost i mentalitet ‘avlijskih interesa’, pa imati svijesti i odgovornosti za cjeloviti korpus hrvatskog naroda“, zaključio je on.

 

Agencije/Informer.ba