BiH Udarno Vijesti

”Put u raspad”: Političke elite razorile Jugoslaviju

Knjiga nekada visokog državnog zvaničnika BiH i SFRJ Raifa Dizdarevića “Put u raspad” daje novo svjetlo na događaje u deceniji koja je prethodila raspadu Jugoslavije i krvavim ratovima koji su pratili njen raspad.

Zbirka stenograma izlaganja Raifa Dizdarevića u raspravama vođenim iza zatvorenih vrata državnog i političkog vrha Jugoslavije, u periodu kada je Dizdarević, između ostalog, bio na funkciji saveznog sekretara za vanjske poslove, te člana i predsjednika Predsjedništva SFRJ.

Prvorazredno svjedočanstvo

”Ova knjiga je prvorazredno svjedočanstvo čovjeka koji je obnašao najvažnije dužnosti kako u BiH, tako i u Jugoslaviji, te kroz što je sve Jugoslavija prolazila. Iz ove knjige se najbolje može vidjeti kako je došlo do raspada zemlje i rata početkom 90-ih godina. Ne zbog toga što su jugoslavenski narodi željeli rat, ili zato što nisu mogli zajedno živjeti, već zato što su političke elite bile međusobno posvađane”, kazao je Husnija Kamberović.

“Put u raspad” ne govori samo o BiH ili Federaciji već o čitavoj jugoslavenskoj krizi.

„Imam pozive iz Beograda, ali i drugih centara bivše Jugoslavije gdje se pokazuje veliko interesovanje za ovu knjigu“, kaže Kamberović.

”Radi se o dokumentima, stenogramima mojih rasprava što smo ih vodili u vrhu Jugoslavije, a koji nisu bili dostupni javnosti u bivšim jugoslavenskim republikama. Moja dužnost prema javnosti je bila da stavim na raspolaganje autentične stenograme. Jedan od motiva je bio i dokumentarni doprinos historijskoj istini, odbrani te istine i historijskih činjenica od poplave nastojanja da se historija revidira, kako bi svako u tom vremenu pričao onako kako je to za političko intrigantske potrebe”, objasnio je autor Raif Dizdarević.

Autentičan pogled

”Njegova knjiga najbolje oslikava put raspada, odnosno autentičan pogled nekoga ko je učestvovao u tim procesima i njima se suprotstavljao kako bi očuvao Jugoslaviju kao zajednicu ravnopravnih republika i naroda. Žao mi je što kao takva nije opstala’‘, istakao je Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Oslobođenje/Informer.ba