Svijet Vijesti

Putin: Brod je potonuo zbog pohlepe

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je danas da su “neodgovornost i pohlepa” doveli do tragične nesreće na Volgi u kojoj je poginulo najmanje 113 ljudi.

Dvadeset osoba i dalje se vode kao nestale poslije najveće nesreće na ruskim rijekama u posljednje tri decenije. Pretpostavlja se da među njima nema preživjelih, pa ronioci provode kraju potragu koja traje od nedjelje, 10. jula.

To je ogromna neodgovornost, pohlepa i teško kršenje osnovnih mjera bezbjednosti i to je cijena koju moramo da platimo“, rekao je Putin, koji je posjetio region Tatarstan četiri dana poslije potonuća broda “Bulgarija”.

Nesreća, u kojoj je poginulo više od dvadesetoro djece, izazvala je bijes običnih građana, koji su već opterećeni sovjetskim nasljeđem korupcije i sistemskog nemara.

Putin je u prisustvu tatarstanskog lidera Rustama Minihanova položio ruže u luci iz koje je “Bulgarija” isplovila.

Putin je naredio provođenje istrage o nesreći i kritikovao kompaniju koja je koristila ovaj brod za turističke plovidbe. Direktor ove firme juče je uhapšen zajedno sa inspektorom za riječni saobraćaj.

“Bulgarija” je brod dužine 79 metara, a izgrađena je 1955. godine. Tokom plovidbe Volgom, brod se nagnuo na jednu stranu i za nekoliko minuta potonuo na dno rijeke.

Uzrok nesreće nije jasan, ali tužioci navode da brod nije imao dozvolu za prevoz putinika i da je već bi nagnut na desnu stranu kada je isplovio, te da je imao problema s motorom.

Zvaničnici navode da je brod bio dizajniran za prevoz 140 ljudi, ali je nosio 208, uključujući 25 neregistrovanih putnika.

 

Srna/Informer.ba