Svijet Udarno Vijesti

Putin: Formiranje Evroazijske unije možda 2015.godine

Premijer Rusije Vladimir Putin izjavio je da bi Evroazijska unija, koja bi obuhvatala bivše države Sovjetskog Saveza, mogla biti formirana 2015. godine.

Tek oko 2015. godine možemo pristupiti realizaciji ideje o stvaranju Evroazijske unije, ako nastavimo da radimo energično kao i do sada. To je pitanje budućnosti“, rekao je juče Putin, prenio je list “Wall street jurnal”.

Putin je početkom mjeseca pozvao na osnivanje Evroazijske unije koja bi bila izgrađena na osnovama postojeće Carinske unije, trgovinske grupe koju čine Rusija, Bjelorusija i Kazahstan.

Šefovi vlada te tri države su u srijedu razmatrali deklaraciju o osnivanju Evroazijske unije, a Putin je rekao da očekuje da deklaracija bude potpisana u decembru.

Moskva želi da osnivanjem takve unije ojača ekonomske odnose među bivšim sovjetskim republikama.

Putin je početkom oktobra u članku u jednom ruskom listu pozvao i druge države da se pridruže Evroazijskoj uniji, čiji je cilj bolja koordinacija ekonomskih i monetarnih politika država članica.

Izgradnja takve zajednice ne predstavlja ponovno stvaranje SSSR-a, nego povezivanje Evrope i azijsko-pacifičkog regiona, rekao je Putin.

Premijeri Rusije, Ukrajine i još šest bivših sovjetskih republika (Bjelorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgizija, Moldavija i Tadžikistan) potpisali su u utorak sporazum o osnivanju zone slobodne trgovine, koji bi mogao da stupi na snagu od januara 2012, ukoliko ga ratifikuju parlamenti zemalja potpisnica, pišu Nezavisne.

 

Informer.ba