Svijet Vijesti

Putin i dalje uživa podršku većine

Ruski premijer i predsjednički kandidat Vladimir Putin još uvijek uživa podršku većine Rusa, izjavio je danas njegov portparol Dmitrij Pješkov, nakon protesta opozicije u Moskvi.

Putin još uvijek uživa podršku većine i treba da sa poštovanjem tretiramo mišljenje većine“, rekao je Pješkov, prenosi RIA Novosti.

On je dodao da je Putin “van konkurencije” kao kandidat na predsjedničkim izborima 2012. godine, ističući da demonstranti koji su izašli na ulice gradova predstavljaju manjinu u Rusiji.

Desetine hljiada demonstranata izašlo je na aveniju Saharov juče u Moskvi zahtijevajući ponovljanje parlamentarnih izbora, održanih 4. decembra, za koje tvrde da su namješteni.

Oni, takođe, traže liberalne reforme u Rusiji vršeći pritisak na Putina i njegove planove da se vrati u Kremlj.

Demonstranti u centru Moskve usvojili su rezoluciju u kojoj se traže novi i fer izbori i otvorena registracija za sve opozicione stranke do februara 2012. godine.

Među drugim zahtjevima su oslobađanje političkih zatvorenika, odnosno aktivista uhapšenih tokom protesta, kao i poništenje rezultata parlamentarnih izbora, za koje kažu da su namješteni u korist vladajuće partije Jedinstvena Rusija.

Demonstranti traže ostavku šefa Centralne izborne komisije Vladimira Čurova kao i procesuiranje svih koji su učestvovali u namještanju glasanja, pozivajući Ruse da ne glasaju za Putina na predsjedničkim izborima u martu naredne godine.

 

Srna/Informer.ba