Svijet Udarno Vijesti

Putin predložio formiranje “Evroazijske unije” bivših sovjetskih zemalja

Ruski premijer Vladimir Putin predložio je formiranje “Evroazijske unije” bivših sovjetskih zemalja, tvrdeći da bi taj blok mogao postati globalni faktor u borbi za utjecaj u svijetu sa Sjedinjenim Američkim Državama,  Evropskom unijom i Azijom.

Putin, koji je lamentirao nad raspadom Sovjetskog saveza iz 1991. godine kao “najvećoj geopolitičkoj katastrofi 20. stoljeća”, negirao je da njegov prijedlog predstavlja pokušaj obnove sovjetskog carstva.

On, međutim, navodi u članku objavljenom u utorak u dnevnim novinama ‘Izvestija’ da bi nova alijansa trebala da se pojavi kao “jedan od polova modernog svijeta, služeći kao efikasna veza između Evrope i dinamične azijsko-pacifičke regije”, prenosi AP.

Putin, koji je skoro siguran pobjednik martovskih predsjedničkih izbora, optuživan je da je poništio ruska postsovjetska postignuća dok je bio predsjednik u dva mandata u periodu 2000-2008. godine. On je ostao ruski de facto čelnik, prebacujući se na premijerski položaj, a njegov proteže i nasljednik, Dmitrij Medvedev, predložio je prošlog mjeseca da se Putin kandiduje za predsjednika.

“Nema govora o obnovi SSR-a na ovaj ili onaj način. Bilo bi naivno pokušati obnoviti ili kopirati nešto što pripada prošlosti, ali tijesna integracija zasnovana na novim vrijednostima i ekonomskim i političkim osnovama imperativ je današnjeg vremena
“, izjavio je Putin.

Rusija, Bjelorusija i Kazahstan već su formirali ekonomsku alijansu koja je uklonila carinske barijere u uzajamnoj trgovini tokom prošlog ljeta. Oni bi trebali predstaviti jedinstvena tržišna pravila i regulative od 1. januara. Putin je izjavio kako se očekuje da se grupi prudruže Kirgistan i Tadžikistan.

“Mi nećemo stati u tom ambicioznom zadatku dostizanja novog, višeg nivoa integracije u Evroazijsku uniju. Skupa s ostalim ključnim igračima i regionalnim strukturama, kao što su Evropska unija, Sjedinjene Države, Kina i Azijsko pacifička regija, trebali bi obezbjediti sigurnost globalnog razvoja”, kazao je Putin.

 

Fena/Informer.ba