Svijet Vijesti

Putin: Zbog politike SAD-a i NATO-a Rusija će se naoružati ‘bez presedana’

Ruski premijer i kandidat za predsjednika Vladimir Putin obećao je da će naoružavanje Rusije biti “bez presedana” jer je to neophodno zbog politike SAD-a i NATO-a, navodi se u članku objavljenom u ponedjeljak.

Putin u ovom dugačkom tekstu koji je objavila Rosiskaja Gazeta, izdanje u cijelosti posvećeno vojnom pitanju, stavlja u prvi plan potrebu da se odgovori na razvijanje američkog i NATO-ovog proturaketnog štita u Evropi.

“Ovo doba zahtijeva odlučnu politiku jačanja sistema zračne i svemirske odbrane zemlje. Politika Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a u domenu proturaketne odbrane nas tjera na to”, napisao je Vladimir Putin.

“Ovim ciljevima će u narednoj deceniji biti posvećeno 23.000 milijardi rublji (590 milijardi eura)” napisao je Putin.

“Ponekad se smatra da je obnavljanje vojno-industrijskog kompleksa teret za ekonomiju koji je u svoje vrijeme uništio Sovjetski savez. Ubijeđen sam da je to velika greška”, napisao je bivši agent KGB-a.

“Obnavljanje vojno-industrijskog kompleksa će postati lokomotiva za razvijanje najrazličitijih sektora”, kazao je ovaj moćni čovjek Rusije, koji je gotovo siguran da će se 4. marta vratiti u Kremlj.

 

Fena/Informer.ba