Svijet Vijesti

Putinov apel za mir u Pojasu Gaze

Ruski predsjednik Vladimir Putin apelovao je na Izraelce i Palestince da spriječe eskalaciju nasilja u Pojasu Gaze, gdje izraelska armija provodi veliku operaciju protiv palestinskih militanata i njihove infrastukture.

Ruski predsjednik pozvao je suprotstavljene strane da izbjegnu eskalaciju nasilja, u kome ginu nedužni civili i učini sve da se vrati mir u regionu“, navodi se u saopštenju Kremlja, nakon telefonskog razgovora Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Izrael je pokrenuo operaciju “Stub odbrane” u srijedu, kada je ubijen vojni šef Hamasa Ahmed al-Džabari i napao stotine lokacija odakle su ispaljivane rakete i “terorističke” ćelije koje pripadaju radikalnim islamističkim grupama koje djeluju u Gazi, prvenstveno Hamasu i Islamskom džihadu.

Prema zvaničnim izvještajima, izraelske odbrambene snage /IDF/ ubile su najmanje 15 Palestinaca u Gazi, među njima troje djece i sedam militanata, te ranili više od 188 od početka operacije.

Palestinski militanti odgovorili su na izraelske avionapade i tenkovsku vatru ispaljivanjem oko 160 raketa na gradove na jugu Izraela, kada je poginulo najmanje troje ljudi.

Jedna od raketa navodno je pala na predgrađe Tel Aviva, ali nije izazvala ljudske gubitke niti štetu.

Izrael tvrdi da je njihov novi raketni odbrambeni sistem “Ajron dom” presreo najmanje 80 palestinskih raketa, od kojih su mnoge pale na nenaseljene lokacije.

Portparol Ministarstva zdravstva Gaze Ašraf al-Kidra rekao je za Radio-Alakša da je broj poginulih u izraelskim avionapadima povećan na 19, nakon što su jutros poginula tri tinejdžera.

Nezavisne/Informer.ba