Svijet Vijesti

Radi lošeg vladanja ratni zločinac premješten u drugi dio zatvora

Mladić je zbog loše discipline prebačen na drugi sprat, a jedan od razloga je i druženje sa Šešeljom

Haški optuženik Ratko Mladić napravio je pravu pometnju u Haškom tribunalu, piše srbijanski Press.

Naime, Mladić se u kratko vrijeme uspio posvađati sa svim optuženicima i postati remetilački faktor u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu.

Veoma je naporan u komunikaciji, drži monologe koji bukvalno traju po sat vremena, tako da je većina optuženika počela da ga izbjegava, bez obzira na to da li se radi o Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima.

Mada su proteklih godina iz Haga stizale informacije da se optuženici, ma koje da su nacionalnosti, međusobno druže i pomažu, Mladić je za kratko vrijeme uspio da poremeti tu “idiličnu sliku” koja je do sada vladala u pritvorskoj jedinici.

Jedini koji se druži i pruža pomoć Mladiću je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić. On mu pomaže u oblačenju, peglanju, kuhanju i drugim aktivnostima. Mladiću je navodno zbog teškog zdravstvenog i psihičkog stanja potrebna pomoć, koja nije u opisu posla zatvorskog osoblja, te da se trenutno može osloniti samo na Ojdanića.

Nedugo po dolasku u haški pritvor Mladić se sukobio sa trojicom hrvatskih optuženika, najvjerovatnije po nacionalnoj osnovi. Malo je falilo da svađa eskalira u veći incident, ali se zahvaljujući brzoj reakciji zatvorskih čuvara to nije dogodilo.

Mladić je došao u ozbiljniji konflikt i sa Vinkom Pandurevićem, koji je za zločine u Srebrenici osuđen na 13 godina zatvora. Špekuliše se da njih dvojica imaju neraščišćene račune još sa ratišta. Sumnja se da je Mladić vjerovatno ljut i zbog optužbi na njegov račun, koje je Pandurević iznio tokom sudskog procesa u Tribunalu.

Pandurević je bio komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a na suđenju je svoju nevinost branio tvrdnjom da je operaciju zarobljavanja i pogubljenja Bošnjaka u Srebrenici naredio upravo Mladić. Osim te optužbe, Mladiću se, kako se špekuliše, nije dopao ni Pandurevićev stav da na zločine u Srebrenici gleda sa gnušanjem i gađenjem, tako da je Mladić već njihov prvi susret u pritvorskoj jedinici iskoristio da se obračuna sa nekada podređenim oficirom.

Mladić je u međuvremenu zbog nepoštovanja discipline u Haškom tribunalu prebačen sa jednog na drugi sprat, a jedan od povoda za “selidbu” je što se previše zbližio sa Vojislavom Šešeljem.

U Tribunalu su odlučili da premjeste Mladića jer je po dolasku u pritvorsku jedinicu pao pod Šešeljev uticaj, s kojim je bio na istom spratu. Šešelj se očigledno uživio u ulogu advokata, tako da je Mladiću dijelio savjete kako da se suprotstavi haškim sudijama i opstruira suđenje.

Informer.ba