Izdvojeno Svijet Vijesti

Radikali iz cijele Evrope formiraju ‘antiiislamsku alijansu’

Desničarske grupe iz cijele Evrope održaće protestni skup u Danskoj kako bi “formirali antiislamsku alijansu koja će pokriti cijeli kontinent“.

Demonstracije je organizovala Engleska odbrambena liga /EDL/ koja kaže da želi da zaustavi “islamizaciju Evrope“.

EDL je saopštio da će to biti početak stvaranja jednog evropskog pokreta. Aktivisti za ljudska prava strahuju da sada desničarske islamofobske grupe udružuju snage u Evropi.

Očekuje se da će broj demonstranata u Danskoj biti mali, navodi BBC.

Analitičari navode da je indikativno da će doći mnoge vođe antiislamskih grupa iz različitih evropskih zemalja.

Neki su došli još u srijedu u danski grad Arhus gdje su razgovarali i razmatrali ideje.

Glavni organizator EDL želi “potpuno da zaustavi muslimansku imigraciju u Evropi, jer se to vidi kao prijetnja koja će voditi sukobima“.

Grupa se nada da će na današnjem skupu “formirati sveevropski pokret koji će organizovati proteste u različitim zemljama u isto vrijeme“.

Vođa EDL Steven Lenon rekao je da će na skupu učestvovati nekoliko stotina ljudi.

Ne očekujemo veliki broj ljudi u Arhusu. Nadamo se da će to biti početak evropskog pokreta koji će nastaviti da raste“, rekao je on.

Iako nije jasno hoće li EDL ispuniti svoje ciljeve, aktivisti protiv rasizma strahuju da će biti korištena antiislamska retorika što će povećati tenzije u evropskim gradovima i ohrabriti ekstremiste na obje strane.

Metju Gudvin sa Univerziteta Notingem, ekspert za desničarske grupe u Britaniji, rekao je da će ovaj skup biti posebno značajan, čak i ako sam broj učesnika nije.

Ono što vidimo prvi put u britanskoj političkoj historiji je da jedna antimuslimanska desničarska organizacija preuzima vodstvo u pokušaju da mobiliše sveevropski pokret protiv islama“, rekao je on.

Policija u Arhusu saopštila da će protesti biti odvojeni od kontrademonstracija aktivista protiv rasizma.

Portparol policije Mogens Brondum rekao je da policija može i hoće izaći na kraj sa ovom situacijom i da će na ulicama biti mnogo njenih pripadnika.

 

Srna/Informer.ba