Region Udarno Vijesti

Radikali organizuju miting podrške Mladiću, SNS neće

Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je danas sve građane da prisustvuju mitingu protiv hapšenja generala Ratka Mladića koji će biti održan u nedjelju ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, dok Srpska napredna stranka (SNS) neće organizovati proteste.

Istovremeno radikali najavljuju da će pokrenuti postupak za smjenu predsjednika Srbije Borisa Tadića i državnog vrha optužujući ih za izdaju nacionalnih interesa. U tome, kako kažu, očekuju pomoć poslanika Demokratske stranke Srbije (DSS).

“Vest o hapšenju Ratka Mladića jedan je od najtežih udaraca koji je zadat srpskim nacionalnim interesima. Nakon NATO bombardovanja ovo je završetak uništavanja srpskog duha koje počelo sa hapšenjem Slobodana Miloševića”, rekao je potpredsjednik SRS-a Dragan Todorović na konferenciji za novinare.

Todorović je naveo da je sada jasno da će neprijatelji srpskog naroda pokušati da na sve načine dokažu da je Republika Srpska genocidna tvorevina i da zbog toga ne može da opstane.

Prema njegovim riječima, smjenu državnog vrha pokreću zato što se policija prilikom hapšenja ponašala kao portparol Haškog tribunala, a nisu branili državne interese.

On je najavio da će SRS na sve načine pomoći porodici Ratka Mladića koja je u proteklih 16 godina bila izložena stravičnim torturama.

Na pitanje kako planiraju da spriječe eventualne nemire tokom mitinga najavljenog za nedjelju u 19.00 časova, Todorović je rekao da ako se nešto slično na ovom skupu bude desilo da će to biti u organizaciji policije, a ne SRS.

Zamjenik predsjednika SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je danas da ta stranka neće organizovati mitinge zbog hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića.

Vučić je na konferencija za novinare rekao da naprednjaci neće nikoga pozivati na proteste, ali da osuđuju nastupe predstavnika vladajućih stranka koji zabranjuju takve skupove.

On je kritikovao predsjednika Srbije Borisa Tadića, ocjenjujući da je Tadić odgovaran što su hrvatski mediji prvi objavili vijest o hapšenju Mladića.

Vučić je naglasio da njegova stranka “užasnuta i ogorčena” načinom na koji su se Demokratska stranka (DS) i ostale vladajuće stranke ponašale poslije hapšenja Ratka Mladića.

 

Srna/Informer.ba