Politika Udarno Vijesti

Radivojević: Preambiciozan program rada Vlade za razdoblje 2011-2014.

Dopremijer Federacije BiH Desnica Radivojević na današnjoj konferenciji za novinare, upriličenoj po završetku sjednice Vlade Federacije BiH u Mostaru, ocjenio je usvojeni program rada Vlade za razdoblje 2011. -2014. godinu preambicioznim, a posebno kada je riječ o privatizaciji.

Program rada Vlade FBiH za 2011. godine utemeljen je na Platformi koju su potpisale stranke koje čine parlamentarnu većinu.
On obuhvaća rad Vlade na intenziviranjuprivrednog razvoja u uslovima ekonomske krize i zaustavljanje negativnih trendova s fokusom na privatizaciju i restrukturiranje preduzeća.

Potom, povećanje investicija, posebno direktnih stranih ulaganja i izvoza, uz povećanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zaposlenosti, te smanjenje stope sive ekonomije“, kazao je federalni dopremijer, dodavši da je u sklopu Federalnoga ministarstva trgovine formirano i radno tijelo koje će pratiti standard i troškove života kako bi se na što efikasniji način radilo na gore zacrtanim ciljevima.

Planom povratka, obnove, gradnje i razvoja održivoga povratka koji je danas također usvojila Vlada, priroritetno djelovanje Federalnoga ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i dalje je povratak na područje Republike Srpske“, izjavio je na konferenciji resorni ministar Adil Osmanović.

Po njegovim riječima, također, povratak u regiju Srebrenicu i dalje je u vrhu interesa za povratkom, prvenstveno zbog velikoga broja raseljenih osoba, potreba za ulaganjem u infrastrukturu i ulaganje u projekte zapošljavanja povratnika.

S tim u s vezi, Vlada je danas usvojila i program utroška s kriterjima raspodjele sredstava “Transfer za raseljene osobe i povratnike”, utvrđenih proračunom Vlade za 2011. godinu, a  riječ je o 19 636 000 maraka raspoređenih na šest programa.

Po riječima resornog ministra, sredstva će biti dodjeljivana na osnovu kriterija u okviru usvojenog programa.

Na upit novinara o visni gospodarskih šteta nastalim zbog sukoba u Libiji, dopremijer Radivojević kazao je da se još nisu sagledale sve  štete te da se uskoro očekuju kompletni podaci.

 

Fena/Informer.ba