Izdvojeno Politika Vijesti

Radmanović: Abas dobio podršku za mir, a ne za nezavisnost Palestine

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je danas da je od njega predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas dobio podršku za mir, ali da to ne znači da je to podrška za jednostrano samoproglašenje države.

“To sam na određen način rekao na sastanku. Abas je bio u radnoj posjeti BiH i u tim situacijama nije ni predviđeno da Predsjedništvo BiH odlučuje o priznanju ili nepriznanju neke države“, rekao je Radmanović novinarima u Banjaluci.

On je istakao da se o takvim političkim pitanjima opredjeljuje u skladu sa stavovima EU.

Radmanović je naglasio da je Abaza informisao da EU nije jedinstvena kada je riječ o proglašenju palestinske države.

“Ovakve odluke na sjednicama Predsjedništva BiH donose se konsenzusom i tu nema nikakve dileme. Svi predstavnici iz RS u institucijama BiH su za mir”, rekao je Radmanović, napomenuvši da je vrlo opasno podržati jednostrano priznanje određene zemlje ako nema dogovora sukobljenih strana.

On je ponovio da se u BiH mora voditi računa kada su u pitanju jednostrana priznanja određenih zemalja.

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas, koji je boravio u radnoj posjeti BiH, izjavio je juče u Sarajevu da je od sve trojice članova Predsjedništva BiH dobio “pristanak” za razloge zbog kojih Palestinci žele da se obrate UN.

Ranije je najavljeno da će lično Abas podnijeti generalnom sekretaru UN Ban Ki Moonu zahtjev za članstvo u UN 20. septembra, na otvaranju 66. godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN.