Izdvojeno Politika Vijesti

Radmanović: Ministar Cikotić je prevario Predsjedništvo u vezi nestanka 11 tona eksploziva

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović optužio je  ministra odbrane BiH Selmu Cikotića da je prevario Predsjedništvo BiH u vezi sa nestankom 11 tona eksploziva Oružanih snaga BiH, koje je trebalo uništiti, odnosno da je iznio neistine i različite informacije.

Radmanović je za Srnu potvrdio da su dvije pisane informacije koje je ministar Cikotić dostavio na zahtjev Predsjedništva prilično različite, a potpuno različite u odnosu na ono što je  on rekao na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, kada je to pitanje pokrenuto i kad je izjavio da  ne zna ništa o tome.

To je posebna situacija za svaku zemlju, pa bi trebala biti i za BiH. Ministarstvo odbrane nije izvršilo odluku Predsjedništa da se uništi naoružanje, a  ta odluka donesena je nakon procjene opasnosti u BiH od nestabilne municije i minsko-esklozivnih sredstava  nakon pritisaka NATO-a i SAD i svih da bude uništen višak naoružanja“, rekao je Radmanović.

On je podsjetio da su na zahtjev Predsjedništva BiH Ministarstvo odbrane i Zajednički štab OS BiH  popisali sve što treba uništiti, te da je dio toga i ono što je uništavano u “Pretisu”, gdje je i nestao ekploziv.

Sada znamo gdje je otišao ekploziv, ali i znamo da nije izvršena odluka Predsjedništva da bude uništen. Sve to bi u svakoj normalnoj zemlji zahtijevalo ostavku ili smjenu ministra odbrane” – ističe Radmanović i upozorava da se ne izvršavaju odluke Predsjedništva.

On naglašava da ministar odbrane uzima sebi za pravo da daje različite informacije Predsjedništvu od kojih neke nisu tačne, da jedan broj medija u toj funkciji obesmišljava borbu za uništenje naoružanja, te da je jedan broj medija zloupotrijebio izjavu iz NATO štaba o nestanku 11 tona eksploziva kao o nečemu  beznačajnom.

Interesantno je da iz NATO štaba nisu reagovali na tu zloupotrebu“, navodi Radmanović, te ističe da je njegovo reagovanje upozorenje svima u BiH šta sve može da se desi i kako se neodgovorno ponaša ministar odbrane.

Radmanović je kritikovao Ministarstvo odbrane i zbog toga što ponovo radi sa “Pretisom” i nakon toga što je to preduzeće postalo predmet istraga i bilo u sličnim situacijama.

Situacija je vrlo komplikovana i zbog toga se Predsjedništvo o ovome nije u detalje saglasilo, npr. o tome da ministar treba da podnese ostavku. Ali je iznijelo stav da treba pozvati Tužilaštvo i sve ostale da istraže ovaj slučaj do kraja“, ističe on.

Radmanović je dodao da postoji niz problema u OS BiH koje ne funkcionišu, a tiču se odluka Ministarstva odbrane, odnosno ministra personalno.

“Posljednje istupanje vojnog muftije koji je napao mene direktno, kao člana Vrhovnog komande, ostalo je u sjeni priče o nestanku eksploziva. Dobili smo informaciju o tome –  ali  njom  ne možemo biti zadovoljni jer jednostavno nije tačna“, naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Radmanović je optužio Cikotića i za više ranijih propusta u radu Ministarstva.

“Imali smo prije jedne i po ili dvije godine slučaj isticanja vjerske zastave na vojnoj vježbi što je mimo propisa i pravila OS. Taj slučaj je navodno ispitivan ali se  nije došlo do kraja. Imamo pitanje žena koje služe u OS a  nose maramu, što  je mimo propisa i pravila koje je ministar potpisao i niko ništa ne radi.

Imamo istupanje vojnog muftije koji je direktno napao člana Vrhovne komande OS. Imamo,  na kraju, uništavanje naoružanja koje ne ide kao što je predviđeno i gdje se ne izvršavaju odluke Predsjedništva“, pojašnjava Radmanović.

On upozorava da se  sve to toleriše, pa, čak, jedan broj političara to pravda i podržava, kao i jedan broj medija koji njih prati.

Radmanović pita kako bi izgledalo kada bi drugi vjerski dostojanstvenici napadali druga dva člana Predsjedništva BiH?

Jedini izlaz na kraju će biti demilitarizacija BiH“, zaključio je Radmanović u izjavi Srni.

 

Srna/Informer.ba