Politika Vijesti

Radmanović: Političari sa zapada ponašaju se neodgovorno

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ukazao je na činjenicu da se političari sa Zapada kada dođu u BiH ponašaju u skladu sa okolnostima koje vladaju u BiH a ne onako kako bi se ponašali u svojim zemljama.

Oni brzo zaborave na pravila koja važe u njihovim demokratijama i odmah se počnu ponašati neodgovorno i komotno kao da ne živimo u istom vremenu i prostoru“, rekao je Radmanović na zatvaranju Ljetnog univerziteta za demokratiju Savjeta Evrope u Strazburu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjetio je učesnike Ljetnog univerziteta da se BiH, nažalost,  još nalazi pod protektoratom međunarodne zajednice u kojoj još mnoge odluke donosi visoki predstavnik međunarodne zajednice.

Radmanović je napomenuo da visokog predstavnika nisu izabrali građali  i narodi BiH, što je nespojivo s demokratijom i ljuskim pravima koje brani i zastupa najstarija evropska organizacija – Savjet Evrope.

On je podsjetio i da su međunarodni predstavnici u BiH smijenili više stotina izabranih političkih predstavnika i zabranili im rad i svaku aktivnost, bez dokaza i prava na žalbu, ukidali zakone i odluke parlamenata i nametali politička rješenja bez ikakve podrške u izbornom organu i javnosti.

Govoreći o temi “Etika i politika” predsjedavajući Predsjedništva BiH je, između ostalog, rekao da su političari sa Balkana s razlogom često kritikovani zbog razlike između obnog što govore i čine.

U svijetu brzih promjena i traženja odgovora na nove izazove nema politike bez jasno postavljenih ciljeva i vrijednosti koji obavezuju. U budućnosti hrabrost će biti suprostaviti se jeftinom populizmu koji nam donosi glasove, a onemogućava ozbiljno rješenje društvenih problema“, rekao je Radmanović.

Prema Radmanovićevim riječima, u budućnosti će izazov biti pronaći i definisati nove ideje za stare i nove probleme društava i zemalja, kao i to kako te ideje i rješenja dovesti u sklad sa savremenim civilizacijskim vrijednostima i pogledom na svijet.

 

Srna/Informer.ba