BiH Izdvojeno Vijesti

Radmanović: SDP BiH provocira nemire

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da aktivisti nevladinog sektora koji su povezani sa SDP BiH, neki SDP-ovi kadrovi i izjave predsjednika te partije Zlatka Lagumdžije potvrđuju da su oni bili jedni od glavnih organizatora blokade parlamenta BiH.

“Jedna politička partija koja se nije snašla na vlasti i koja čitavu BiH vodi u sunovrat već treću godinu sada želi da isprovocira nemire da bi ili opstala na vlasti ili vratila rejting koji je u padu”, rekao je Radmanović.

On je za  “Glas Srpske” istakao da većina političkog establišmenta u Sarajevu misli da BiH treba da bude centralizovana i da on treba da njom upravlja.

“Oni nikada nisu ni prihvatili Dejtonski sporazum i to da je BiH sastavljena od dva entiteta u kojoj potpunu ravnopravnost imaju tri konstitutivna naroda i ostali. Prije će oni dovesti do raspada BiH, nego oni koje za to optužuju”, dodao je Radmanović.

On je naveo da mu je odlazak u Sarajevo povezan uz  odluku Narodne skupštine Republike Srpske.

“Institucije moraju da rade i mora da se nađe način kako da svi budu bezbjedni, a Sarajevo mora da se uozbilji ako hoće da institucije BiH funkcionišu. Ako hoće da imamo stanje kao što je trenutno u Federaciji BiH, onda mogu da rade šta god hoće, ali mi nećemo u tome učestvovati”, istakao je Radmanović.

On je naveo da od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kojeg sarajevski politički establišment nikad nije prihvatio, kad god je problem u Sarajevu oni pokušavaju da ukažu, prije svega, na Banjaluku, a manje na Mostar i da tu imaju podršku dijela međunarodne zajednice.

Govoreći o ulasku Hrvatske u EU, Radmanović je rekao da je Sporazum o graničnim prelazima parafirala komisija koja je nelegalna.

Nezavisne/Informer.ba