BiH Udarno Vijesti

Radmanović: Situacija u BiH ni ekonomski ni politički nije zadovoljavajuća

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović razgovarao je danas s ambasadorom Republike Slovenije u BiH Andrejom Graselijem o političkoj situaciji u BiH i Sloveniji, bilateralnim odnosima te situaciji u regionu i Evropi. 

Predsjedavajući Radmanović informirao je ambasadora Graselija o aktuelnoj situaciji u BiH, koja, po njegovoj ocjeni, ni ekonomski ni politički nije zadovoljavajuća.

Međutim, istakao je značaj formiranja nove šestočlane koalicije na državnom nivou i postignuti sporazum o rješavanju niza pitanja značajnih za napredak BiH.

Sagovornici su izrazili nadu da će ovaj pozitivan impuls voditi daljem dogovoru političkih subjekata i ispunjavanju uvjeta iz Mape puta da bi BiH nastavila proces približavanja Evropskoj uniji.

Također, kao pozitivan korak ocijenjeno je blagovremeno usvajanje budžeta oba entiteta i procedura usvajanja budžeta BiH koja je u završnoj fazi, saopćeno je danas iz Predsjedništva BiH.

Ambasador Graseli informirao je predsjedavajućeg Predsjedništva o najnovijim dešavanjima u Sloveniji, te istakao da njegova zemlja snažno podržava BiH na evropskom putu.

Konstatovano je da su odnosi dviju zemalja dobri i prijateljski, te da treba zajednički raditi na njihovom  unapređenju, posebno u oblasti privredne saradnje.

Predsjedavajući Radmanović i ovom je prilikom uputio čestitku novoizabranom predsjedniku Republike Slovenije Borutu Pahoru.

Fena/Informer.ba