Izdvojeno Politika Vijesti

Radmanović: Suđenje Ratku Mladiću neće uticati na status RS-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da suđenje nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, ni na koji način neće uticati na status RS-a, kako to priželjkuju neki sarajevski političari, ocjenjući da nijedno haško suđenje nije važno za suštinu ustavnog uređenja BiH u kome je RS apsolutno nesporna.

Haški tribunal je ad hok sud koji sudi po određenim normama sa kojima neko može ili ne mora da se slaže, ali taj sud ne pravi države, ne može da utiče na granice, niti da piše istoriju kao što to neki političari misle”, rekao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, haške presude uticat će na određene istorijske ocjene, ali ne mogu da utiču na cijelu istoriju, naročito na to da li ima RS-a ili je nema.

RS je entitet koji je sastavni dio BiH, stvoren međunarodnim ugovorom koji ne može da se promijeni, ni odlukom suda, ni izjavama svjedoka, ni nekim spajanjem optužnica“, naglasio je Radmanović.

Komentarišući reagovanja iz Sarajeva povodom hapšenja generala Mladića, Radmanović je rekao da “Sarajevo to radi godinama”.

 

Sarajevo to radi godinama i kod svakog hapšenja se tako ponaša, osim kad se hapse njihovi. Sada se vraćaju u devedesete godine i pominju staru koncepciju da su Srbi krivi za sve. Savkog njihovog genareala brane na ulici i u medijima bez priče o krivici. To je potpuno pogrešno“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

Informer.ba