BiH Vijesti

Radnici “Feroelektra” protestvovali ispred zgrade Vlade FBiH

Radnici “Feroelektra” koji su u generalnom štrajku danas su protestirali ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

„Nažalost, već tri mjeseca čekamo da se ispune obećanja ministra trgovine FBiH Milorada Bahilja i premijera FBiH Nermina Nikšića o jednostranom raskidu kupoprodajnog ugovora između kompanije Stanić Invest i Feroelektra i da Vlada Federacije povuče konkretne korake u cilju zaštite radnika i državne imovine Feroelektra” izjavio je Senad Smajić, predsjednik sindikata Feroelektra.

Državna imovina Feroelektra je ogromna, a agonija Feroelektra, kako je dodao Smajić, traje osam godina. Prema njegovim riječima, kapital koji Feroelektro posjeduje iskazuje se u stotinama milona maraka.

“Vlada Federacije ne bi trebala tražiti nikave kredite od MMF-a i raznih svjetskih banki i da za to plaća ogromne kamate, jer dovoljno ima kapitala u BiH od kojih bi se moglo živjeti samo da neko želi da spasi taj državni kapital“, naveo je Smajić.

Kupac Feroelektra, tačnije većinskog paketa dionioca u Feroelektru Stanić Invest dugo vremena nema kontakta sa radnicima koji štrajkuju i prema kojima ne ispunjava ni osnovne zakonske obaveze, saopćeno je iz Agencije za strateško komuniciranje Platform CMC.

 

Fena/Informer.ba