BiH Udarno Vijesti

Radnici danas u poslijepodnevnim satima stižu u BiH

Sedamnaest državljana BiH doputovalo je sinoć u Istanbul iz radničkog kampa u iračkom gradu Erbil, a danas u poslijepodnevnim satima trebalo bi da stignu svojim kućama, prenosi Srna.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH saopštilo je da je 17 državljana BiH, nakon cjelodnevne vožnje, autobusomjuče doputovalo u Istanbul, gdje ih je prihvatilo osoblje Generalnog konzulata BiH u ovom gradu.

Zahvaljujući razumijevanju načelnika opštine Teslić Save Kasapovića i naporima konzularnog osoblja Generalnog konzulata u Istanbulu, na čelu sa vršiocem dužnosti generalnog konzula Nerminom Mešinovićem, obezbijeđen je autobus kompanije ‘Drinatrans’ iz Zvornika, koji će ovu grupu prevesti u BiH“, navodi se u saopštenju.

Autobus je trebalo da krene noćas za BiH.

MVP BiH je, uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije (IOM), pomogao grupi od 17 svojih državljana, koji su se u kurdskom gradu Erbil u Iraku našli u nezavidnoj situaciji zbog prestanka važenja viza, da se vrate u BiH.

U Erbil je posredstvom njemačke kompanije, čiji je vlasnik Eugen Eirich, otišlo šest Srba, deset Bošnjaka i jedan Hrvat.

 

Srna/Informer.ba