BiH Udarno Vijesti

Radnici GRAS-a najavljuju štrajk 16. novembra

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Ismet Bajramović sastao se danas sa članovima Predsjedništva Sindikata komunalne privrede KJKP GRAS.

Povod za sastanak bila je najava radnika KJKP GRAS o organizovanju štrajka planiranog za 16. novembar.

“Već 20 godina traje borba radnika ovog preduzeća da se održi i da bude na usluzi svim građanima Sarajevskog kantona. Nažalost, svih tih godina je preduzeće korišteno za bogaćenje pojedinaca, prikupljanje glasova za izbore i razna mešetarenja“, navodi se u saopćenju za javnost SSSBiH.

Pri tome su svi redom zaboravljali na poštivanje prava radnika, kojima se već pet godina ne uplaćuju doprinosi za socijalno i penzijsko-invalidsko osiguranje.

Skupština Kantona Sarajevo, kao vlasnik ovog preduzeća, usvojila je Akcioni plan za spašavanje i oživljavanje GRAS-a, prenijela zaduženja na odgovarajuće nivoe, ali se mjesecima ništa nije uradilo.

Paralelno s tim, kako se dodaje u saopćenju, u javnosti se stvarala i stvara slika o tome da su građani Kantona Sarajevo žrtve radnika ovog preduzeća.

Zaposleni u KJKP GRAS zahtijevaju samo da se poštuju prava koja su im zagarantovana zakonom. Žele poštivanje kolektivnog ugovora, koje podrazumijeva isplatu brutoplaća te pravilnu sistematizaciju unutar preduzeća.

Na sastanku je zaključeno da se od današnjeg dana počinju provoditi sve zakonski određene aktivnosti za pripremu i organizovanje štrajka, koji je planiran za 16. novembar.

Istovremeno se još jednom pozivaju odgovorni i nadležni organi da ispune svoje obaveze, počnu se ponašati kao pravi vlasnici kojima je stalo do njihovog vlasništva, realizuju zahtjeve radnika, a da bi se izbjegla blokada Kantona Sarajevo.

Na njima je da odluče da li će i građani Kantona Sarajevo ponovo biti taoci njihovog nerada i nebrige za GRAS, stoji u saopćenju.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Sindikata radnika komunalne privrede u FBiH Rifat Mahmutović i Kemal Lukšić, predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Predsjednik SSSBiH, predsjednik granskog sindikata i predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata komunalne privrede Kantona Sarajevo dali su punu podršku pripremama za organizovanje štrajka radi ispunjavanja zahtjeva radnika ovog preduzeća, saopćeno je iz Službe za informiranje
SSSBiH.

Fena/Informer.ba