BiH Izdvojeno Vijesti

Radnici “Konjuha” Živinice okončali štrajk glađu

Štrajk glađu u živiničkom “Konjuhu” danas je prekinut. Razlog tome je garancija Općinskog vijeća Živinice za 2.500.000 KM, dio kredita kod Razvojne banke Federacije BiH.

Međutim, za dobijanje kredita od 12,5 miliona KM potrebno je da Vlada Tuzlanskog kantona (TK) da garanciju za četiri miliona KM, te Federalna vlada za šest miliona KM, što se očekuje na sjednici koja je zakazana za početak naredne sedmice.

Petnaest radnika živiničkog “Konjuha”, koji su prekinuli štrajk glađu, nadaju se oporavku i davanju potrebnih garancija od svih nivoa vlasti.

Sa 25 glasova “za” Općinsko vijeće Živinice danas je dalo saglasnost na garanciju dijelu kredita privrednom društvu “Konjuh” Živinice kod Razvojne Banke FBiH, a od kantonalne i federalne vlade je potrebno još 10 miliona KM.

Naravno da je za nas ovo dobro. Nadali smo se, htjeli smo da vjerujemo da su ljudski životi vrijedniji i iznad svega. Sada očekujemo da garanciju daju Kantonalna i Federalna vlada i sve institucije ove države da bi se ovo preduzeće podiglo na noge i počelo raditi“, kazao je Mujo Gavranović, jedan od radnika koji su prekinuli štrajk glađu.

Ovo je bilo jedno od rješenja koje nam treba za kredit od 12,5 miliona KM. To je tek 1:0, još nam trebaju dva boda da bi pobijedili. Time bismo riješili probleme i počeli raditi“, rekao je predsjednik Sindikata “Konjuha” Mevludin Dragić.

U oporavak ovog nekada živiničkog giganta vjeruje i načelnik Općine Živinica Hasan Muratović.

Vjerujem u uspjeh jer ‘Konjuh’ ima tehnologiju i stručnjake koji znaju napraviti kvalitetan namještaj za koji mnogi kažu da ima jednu manu a to je da se kupuje samo jednom u životu. Do ovakvog stanja dovela je dugogodišnja kriza menadžmenta, ali sa ovakvim scenarijem izlaska iz krize koju je predložio ekspertni tim, sa situacijom da Skupština dd ‘Konjuh’ usvoji odluku i promijeni Statut, da od pet članova Nadzornog odbora četiri budu iz reda države uključujući i predsjednika NO, te da taj NO ima velike ovlasti, da postavlja menadžment i kontroliše utrošak ovih sredstava, ja vjerujem u uspjeh“, kazao je Muratović, prenosi Onasa.

Garanti općinskog, kantonalnog i federalnog nivoa odnosili bi se na period implementacije kredita sve dok Razvojna banka FBiH ne uknjiži hipoteku na ogromnu imovinu u centru grada i koja, prema procjenama, prelazi ukupnu vrijednost, dugovanja i gubitaka “Konjuha”.

 

Informer.ba