BiH Udarno Vijesti

Radnici Željeznica FBiH potpuno blokirali saobraćaj

Generalni direktor JP Željeznice FBiH Nedžad Osmanagić jučer je donio Rješenje o suspenziji predsjednika Samostalnog sindikata strojovođa-mašinovođa FBiH Vernesa Buljagije kao i Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog, kako se navodi, teže povrede radnih obaveza.

U obrazloženju ovog zahtjeva kao razlog se navodi da je Buljugija “grubo i naročito drsko vrijeđao ugled Društva i Uprave društva neovlaštenim saopštavanjem podataka i omogućavanjem dostupnim isprava iz domena poslovne tajne društva, kršeći odredbe Etičkog kodeksa, Pravilnika o poslovnoj tajni, Pravilnika o radu i zakona, stvarajući negativan imidž u tržišnom smislu u odnosu na komitente željeznica, dajući sliku o Društvu na neprimjeran način i neistinit način …”

U zahtjevu za pokretanje disciplinskog postupka su i poimenice navedeni svi medijski istupi predsjednika sindikata.

Sindikat strojovođa-mašinovođa FBiH, međutim, ističe kako iza svake njegove izjave stoje svi čestiti radnici JP Željeznice FBiH kojima je stalo da se konačno prestane sa nepoštivanjem vladavine prava i konstantnim gaženjem elementarnih prava i dostojanstva radnika Željeznica FBiH.

Vernes Buljugija nije u svojim istupima iznio ni jedan podatak niti činjenicu koja nije već bila predmet sudskih postupaka ili krivičnih prijava kojima su zatrpani sudovi u Sarajevu, Mostaru, Čapljini, Bihaću, navode iz tog sindikata.

Sindikat također upozorava kako je suspenzija predsjednika Sindikata strojovođa-mašinovođa FBiH kap koja je prelila čašu i predstavlja direktan atak na pravednu borbu za elementarna radnička prava.

Sindikat strojovođa-mašinovođa FBiH će nakon ovoga, u dogovoru sa drugim sindikatima Željeznica FBiH, kao i sa nadležnim državnim institucijama, preduzeti sve neophodne korake da se ovaj potpuno nezakonit akt Uprave u potpunosti poništi, saopćeno je iz Sindikata strojovođa-mašinovođa FBiH.

Tim povodom u Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine mašinovođe su od jutros potpuno obustavile saobraćaj, potvrdio je za sekretar Sindikata mašinovođa-strojovođa FBiH Jasmin Kurić.

Prema njegovim riječima, do obustave saobraćaja na poslovno-prometnim područjima Bihać, Sarajevo, Mostar, Tuzla i Zenica došlo je zbog “nezakonite suspenzije predsjednika Sindikata mašinovođa-strojovođa FBiH Verensa Buljugije”.

“Kako je obrazloženo, predsjednik Buljugija suspendovan je zbog davanja izjava medijima”, rekao je Kurić.

Generalni direktor Javnog preduzeća (JP) ŽFBiH d.o.o. Sarajevo Nedžad Osmanagić donio je juče r Rješenje o suspenziji predsjednika Sindikata mašinovođa-strojovođa FBiH Vernesa Buljugije i Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog, kako se navodi, teže povrede radnih obaveza.

 

Fena/Informer.ba